Duitsland en Frankrijk: niet alleen euroregering, maar ook gezamenlijke belasting

Behalve de gisteravond voorgestelde vorming van een economische regering en het grondwettelijk vastleggen van een schuldenplafond voor de hele eurozone willen Frankrijk en Duitsland nog verdere stappen zetten naar integratie.

Beeld afp

Zo wordt door de twee landen gewerkt aan een plan voor de invoering van een gezamenlijke vennootschapsbelasting in 2013. Dit moet een eerste stap zijn naar belastingharmonisatie en grotere coördinatie van het economisch beleid in het eurogebied.

President Sarkozy en bondskanselier Merkel zeiden na hun top in Parijs 'absoluut vastberaden te zijn de euro als gezamenlijke munt te blijven verdedigen'. De telkens weer escalerende eurocrisis en de afzwakkende groei in de eurolanden maken het noodzakelijk meer haast te maken met een centraal geleid economisch en financieel beleid.

Speciale belasting
Duitsland en Frankrijk willen volgende maand al met een plan komen voor de invoering van een speciale belasting op financiële transacties, waarmee speculatie en korte termijngewin moeten worden tegengegaan. 'Frankrijk en Duitsland zullen hun economieën verder moeten integreren. Een status quo is onmogelijk', aldus Sarkozy. 'Er moet een betere samenwerking voor het economische en financiële beleid komen om de euro te beschermen', zei Merkel.

Zowel de economische regering voor de eurozone als de belastingen op financiële transacties zijn vooral wensen van Frankrijk. De economische regering zou de landen die zich niet aan de regels houden min of meer onder curatele stellen. Dat zijn vooral de landen in Zuid-Europa.

Eurobonds
Maar de president en de kanselier waren nog niet zo ver om ook geld over te dragen van de sterke eurolanden in het noorden naar de zwakke eurolanden in het zuiden. De gezamenlijke uitgifte van zogenoemde eurobonds werd vooralsnog op de lange baan geschoven vanwege de Duitse tegenstand.

Landen als Duitsland en Nederland zouden hiervoor jaarlijks miljarden extra aan rente kwijt zijn, terwijl de landen in Zuid-Europa goedkoper uit zouden zijn. 'Het zou een bekroning zijn voor het integratieproces, maar die stap is toch vooral een laatste reddingsboei', aldus Sarkozy. Merkel zei dat ook eurobonds geen toverformule zijn. 'Steeds weer heb ik het idee dat mensen kijken naar die ene methode waardoor de crisis ineens voorbij is.'

Enigszins teleurgesteld
De financiële markten toonden zich enigszins teleurgesteld over het resultaat van het topoverleg tussen Merkel en Sarkozy in Parijs. Analisten merkten op dat de voorgestelde maatregelen vooral voor de lange termijn zijn bedoeld, terwijl er op korte termijn ook iets moet gebeuren.

De euro zakte een dollarcent weg na de bekendmaking van de verklaring en kwam uit op 1,44 dollar. 'Het was geen maatregelenpakket dat leidt tot meer groei in Europa. Het leidt vooralsnog tot meer belastingen en bureaucratie', aldus een handelaar van Barclays Capital in New York. Ook was er teleurstelling dat de plaatsing van eurobonds alleen wordt gezien als een allerlaatste middel.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.