Duitsland en Frankrijk fel tegen plan Commissie

BRUSSEL De plannen van de Europese Commissie om het landbouwbeleid te hervormen stuiten op harde kritiek. Duitsland en Frankrijk, die het meest profiteren van de landbouwsubsidies, vrezen voor inkomensverlies van hun boeren. Het Europees Parlement betitelt de voorstellen als 'leeg' en 'holle retoriek'.

Marc Peeperkorn

De Commissie wil af van de inkomenssteun die gebaseerd is op wat de landbouwer tien jaar geleden aan EU-subsidies ontving. 'We kunnen dit niet meer rechtvaardigen tegenover de belastingbetaler', zei euroccommissaris Ciolos (landbouw) donderdag bij de presentatie van zijn plannen. Ook moeten boeren in de oude en nieuwe lidstaten gelijk behandeld worden: die laatsten krijgen aanzienlijk minder steun van Brussel.


Ciolos stelt voor de 'historische inkomensrechten' in te ruilen voor een subsidie per hectare grond, aangevuld met toeslagen als de boer duurzaam produceert en het landschap ecologisch onderhoudt. Er zou bovendien een plafond moeten komen aan de subsidie per boer.


Volgens de Commissie kan alleen op deze manier de landbouw meer en beter produceren. Dat is nodig omdat de vraag naar voedsel stijgt (met 50 procent in 2030) en de grond en water schaars zijn.


Het plan van de Commissie is een discussiestuk. De hoogte van het toekomstige landbouwbudget (nu circa 56 miljard euro per jaar) staat nog niet vast. Daarover moeten de lidstaten in 2012 beslissen. Ook geeft Ciolos geen nadere criteria voor de nieuwe inkomensregeling. 'Volgend jaar komen uitgewerkte wetsvoorstellen.'


Het weerhield Duitsland en Frankrijk er niet van de plannen deels af te schieten. De twee landen willen niet tornen aan de inkomenssteun voor hun boeren. Duitse boeren ontvangen jaarlijks bijna 7 miljard euro uit Brussel, Franse bijna 10 miljard. Nederlandse landbouwers kunnen rekenen op 1,4 miljard euro. De Duitse landbouwminister voorspelde donderdag verhitte debatten.


LTO Nederland vindt het Commissieplan niet vernieuwend genoeg. Europarlementariërs verwijten de Commissie geen keuzes te maken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden