Duitsland eist terugtrekking Turkse soldaten uit Noord-Irak

De Duitse regering heeft de politieke druk op Turkije verhoogd en eist dat het Turkse leger zich 'onmiddellijk terugtrekt' uit Irak....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Op last van de oppositie kwam woensdag de buitenlandcommissie van de Bondsdag in spoedzitting bijeen, nadat eerder deze week een krediet voor de bouw van twee fregatten voor de Turkse marine door minister Kinkel (Buitenlandse Zaken) was bevroren. Deze maatregel noemen SPD, Groenen en PDS te mager; zij willen dat het krediet helemaal wordt geschrapt en dat de schepen, in aanbouw op Duitse werven, desnoods aan de ketting worden gelegd.

Vergeleken met maandag sloeg Kinkel gisteren een aanmerkelijk dreigender toon aan. Niet alleen eiste hij onmiddellijke terugtocht van de 35 duizend man sterke Turkse troepenmacht uit het grensgebied in Irak, hij suggereerde bovendien dat Duitsland zal vragen om stationering van VN-soldaten in de bufferzone tussen Turkije en Irak. Dit Iraaks gebied is al door de VN aangewezen als 'veilige zone' voor de Koerden, maar wordt tot nu toe alleen vanuit de lucht bewaakt.

Kinkel onderstreepte dat Turkije zijn protesten moet zien als een 'dringend advies van partner tot partner'. Turkije blijft volgens de bewindsman onveranderd een land waarmee Duitsland 'traditioneel vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt'. Zijn verklaring volgde kort op het nieuws dat ook de Amerikaanse regering, na aanvankelijke goedkeuring, het militaire optreden tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) vervangen wil zien door een internationale politieke oplossing. Ankara moet daartoe het initiatief nemen.

De onvrede in Bonn over het optreden tegen de Koerden heeft vooral te maken met de toenemende onrust in de Turkse gemeenschap. In de Bondsrepubliek leven zo'n twee miljoen Turken, van wie circa 400 duizend Koerden. Slechts een geringe minderheid van hen ondersteunt de PKK. Als gevolg van het optreden van het Turkse leger neemt het aantal sympathisanten voor 'de Koerdische zaak' echter snel toe.

Het stopzetten van de wapenleveranties, in feite het tweede wapenembargo binnen drie jaar, zal in de praktijk voor het Turkse leger overigens weinig gevolgen hebben. Turkije had uitsluitend nog technisch materieel te goed, voertuigen die bestemd zijn voor het leggen van bruggen en opruimen van opstakels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.