Duitsland betreurt terugtrekking van manschappen VS

De Duitse regering betreurt de aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Duitsland. Minister Struck van Defensie sprak van een zwaar verlies voor de regio's waar de Amerikanen zijn gestationeerd....

Reuters en AP

De Amerikaanse basis liggen vooral in het zuiden en westen van Duitsland. Vertrek van de Amerikanen zal een klap zijn voor de plaatselijk economieën. Gevreesd wordt dat tienduizenden banen verloren gaan.

De sociaal-democratische regering in Berlijn toonde wel begrip voor de Amerikaanse plannen. Ook de Duitse strijdkrachten worden immers ingrijpend geherstructureerd, zei Struck.

De oppositionele christen-democraten waren minder mild. Ze noemden de Amerikaanse plannen een gevaar voor de veiligheid van Europa. Zij vrezen dat het NAVO-bondgenootschap aan betekenis verliest.

Zowel Washington als Berlijn ontkent dat de Amerikaanse terugtrekking verband houdt met het Duitse verzet tegen de oorlog in Irak. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte dat de afnemende Amerikaanse aanwezigheid in Duitsland duidelijk maakt dat de transatlantische relaties moeten worden aangepast aan een veranderende wereld.

Rusland ziet in de Amerikaanse plannen, die ook inhouden dat de Amerikaanse aanwezigheid in landen als Polen, Roemenië en voormalige Sovjet-staten zal worden uitgebreid, geen reden voor zorg. 'Ik zie nog niets alarmerends in de plannen', zei de Russische minister van Defensie, Sergej Ivanov. De VS zijn geen tegenstander van Moskou meer, stelde hij.

Zuid-Korea, dat 37 duizend Amerikaanse militairen herbergt, liet weten geen nieuws te zien in de plannen. Zuid-Korea en de VS praten al geruime tijd over beperking van het aantal militairen op het Koreaanse schiereiland. De VS zullen ongeveer 12.500 man uit Zuid-Korea terughalen.

Japan reageerde positief. Het verwacht dat de plannen geen grote veranderingen teweeg zullen brengen in de Amerikaanse aanwezigheid. In Japan zijn vijftigduizend manschappen uit de VS gelegerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden