Duitsers willen snel af van kerncentrales

BERLIJN - De problemen met de kerncentrales in Japan hebben tot een ommezwaai geleid in het debat in Duitsland. Een meerderheid van 53 à 60 procent, volgens diverse opiniepeilingen van de publieke omroepen, wil dat alle resterende kerncentrales zo snel mogelijk worden gesloten.

ANP
Een jonge demonstrante tegen kernenergie in Duitsland. Beeld getty
Een jonge demonstrante tegen kernenergie in Duitsland.Beeld getty

Maar liefst 70 procent van de Duitsers acht problemen zoals met de brandende, ontploffende en lekkende kerncentrales in Japan ook in Duitsland voor mogelijk. Bondskanselier Angela Merkel ontmoet dinsdag de premiers van de vijf deelstaten waar kerncentrales operationeel zijn.

Opgeschort
Merkel voerde tot nu toe een beleid om de Duitse kerncentrales langer open te houden. Maandag werd dat besluit al opgeschort, in afwachting van een grondig veiligheidsonderzoek zonder taboes.

De vrees van de bevolking wordt in de kranten van dinsdag gestaafd door experts. Die zeggen dat bij de bouw van de kerncentrales in Duitsland geen rekening is gehouden met zeer krachtige aardbevingen, die in het verleden wel zijn voorgekomen in de regio. Zo zouden de Duitse kerncentrales niet bestand zijn tegen de aardbeving van Basel in 1356.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden