Duitsers willen niet chagrijnig zijn

Duitsers vinden zichzelf een wat nors, chagrijnig volk. Hoe anders zijn de soms amechtige pogingen te verklaren om het imago voor de buitenwereld op te krikken, nu het WK voetbal nadert?...

Die Welt zu gast bei Freunden, is het thema. Allemansvrienden willenDuitsers zijn.

De voorzitter van het organisatiecomité, Franz Beckenbauer, zei in meivan het vorig jaar: 'Ik weet dat Duitsers niet het vrolijkste volk zijn endat we bekendstaan om andere kwaliteiten, maar Duitsland heeft volgens mijde meeste verenigingen. Denk je dat al die trommelkorpsen en blaaskapellenalleen treurmarsen spelen? Waarom zouden wij geen vreugdevol WK kunnenorganiseren?'

De boodschap die hij destijds uitdroeg, wordt alsmaar herhaald,vermoedelijk totdat iedereen begrijpt hoe aardig Duitsers zijn.

Berlijn, de stad van de finale op 9 juli, lanceerde gisteren eencampagne om de reputatie van norsheid van zich af te schudden.

Elf lachende gezichten van Berlijners, vijf vrouwen en zes mannen,variërend in leeftijd van 12 tot 64 jaar, zullen vanaf donderdag devrolijkheid in de stad verhogen. Het elftal is vanaf 1800 reclameborden tezien.

'De aardigste glimlach voor onze gasten', luidt de begeleidende tekst.

Alsof dat nog niet genoeg is, hebben Beckenbauer en minister MichaelGlos van Economische Zaken ook een tv-spotje gelanceerd waarin Duitsersrode lopers uitrollen voor de naar schatting anderhalf miljoenWK-bezoekers.

Hoe het WK ook mag aflopen: de wereld gaat bij vrienden op bezoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden