Duitsers wantrouwig: Bundesbank gaat goudstaven maar eens natellen

De Duitse centrale bank gaat al haar goudstaven zorgvuldig controleren en deels repatriëren. De Duitse Rekenkamer heeft de Bundesbank dat opgedragen omdat de goudreserve nooit nageteld, op echtheid gecontroleerd of gewogen is.

Yvonne Hofs
Gold to go, een klein beetje goud uit een automaat, op het vliegveld van Bremen. Foto van augustus vorig jaar. Beeld EPA
Gold to go, een klein beetje goud uit een automaat, op het vliegveld van Bremen. Foto van augustus vorig jaar.Beeld EPA

De 3.396 ton fysiek goud van de Bundesbank (waarde: 144 miljard euro) wordt bewaard op vier locaties. Iets minder dan de helft van de goudbaren ligt in de kelder bij de Federal Reserve in New York. De Bank of England in Londen en de Banque de France in Parijs beheren eveneens een deel van het Duitse goud (respectievelijk 450 en 374 ton). De rest ligt in Frankfurt.

Vanwege de internationale financiële crisis is in Duitsland enige nervositeit ontstaan over het feit dat zoveel Duits goud in het buitenland ligt opgeslagen. Mede omdat geen Duitser die goudbaren ooit heeft gezien. De Bundesbank neemt al decennia genoegen met schriftelijke verklaringen van de drie andere centrale banken dat het Duitse goud daar veilig en wel in de kluis ligt. Niemand die het controleert.

Onacceptabel
Dat Duitsland niet bij zijn eigen goud kan, is onacceptabel, vindt de in maart opgerichte actiegroep 'Holt unser Gold heim!' (Haal ons goud naar huis!). Want wie garandeert dat de Amerikanen niet stiekem van het Duitse goud hebben gesnoept? Dat veel buitenlandse overheden met hoge staatsschulden kampen, maakt de Duitsers extra wantrouwig.

Een Duitse parlementariër die in New York de Duitse goudstaven kwam inspecteren, werd door de Fed beleefd de deur gewezen. Een verbolgen Bondsdag droeg de Rekenkamer vervolgens op de veiligheid van de Duitse goudreserve te onderzoeken. De accountants presenteerden deze week een zeer kritisch rapport. De Bundesbank moet de goudvoorraad voortaan vaker controleren.

De Duitse centrale bank haalt daarom 150 ton goud uit New York terug naar Frankfurt. Die goudbaren zullen bij wijze van steekproef allemaal worden geteld, gewogen en op echtheid gecontroleerd. Ook wil de Bundesbank bij de andere centrale banken het recht bedingen periodieke inspecties van de daar gestalde Duitse goudstaven uit te voeren.

Ook het grootste deel van het Nederlandse goud bevindt zich in het buitenland. In de kelders van De Nederlandsche Bank in Amsterdam ligt 67 ton. Dat is nog geen 11 procent van de totale Nederlandse goudreserve van 612 ton. De rest wordt bewaard bij de Fed in New York, de Bank of England en de Canadese centrale bank in Ottawa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden