Duitsers verstoren droomreis Van Ass

Met subliem spel verovert Duitsland de Europese titel. Nederland moet kloof met wereldtop nog dichten.

ROBÈRT MISSET

MÖNCHENGLADBACH - Als een moderne Peter Pan nam bondscoach Paul van Ass het Nederlandse hockeyteam mee op een droomreis die volgend jaar bij de Spelen van Londen op het hoogste podium moet eindigen. Maar de eerste finale in vier jaar bewees dat Van Ass een te romantisch perspectief heeft geschetst.

Met soms subliem hockey veroverde Duitsland de Europese titel. Nederland rest alleen nog de Champions Trophy om de claim op olympisch goud te rechtvaardigen.

Na de 4-2-nederlaag tegen het gastland constateerde aanvoerder Teun de Nooijer dat de wervelende apotheose van het EK een vals beeld had geschetst van de Nederlandse ploeg. 'We zijn verder dan we nu hebben laten zien.' Bij zijn eerste EK als bondscoach schetste bondscoach Van Ass de juiste verhoudingen. 'De conclusie is dat de nummer 3 van de wereld in één zomer niet zomaar de nummer 2 in eigen huis omver speelt.'

Vurig verdedigde Van Ass zijn stille revolutie, waarbij hij een angstige en defensief ingestelde ploeg had omgetoverd in een frisse en onbezorgde aanvalsmachine. Hoewel Van Ass had aangekondigd dat zijn systeem zich op het moment suprême moest bewijzen, ontkende hij dat zijn ploeg te naief was geweest tegen het indrukwekkende Duitsland. 'Ik weiger het systeem de schuld te geven.'

Soms als een stand-up comedian en dan weer als een vurige poëet vertolkte Van Ass tijdens het EK zijn filosofie. Maak een goal meer dan je tegenstander en je wint, Cruijff had het niet beter kunnen verzinnen. De hockeyploeg hervond inderdaad zijn identiteit, maar het systeem vertoonde ook hiaten. Je kon er op wachten dat de messcherpe Duitsers de defensieve kwetsbaarheid van het Nederlandse team zou blootleggen.

De hockeyers speelden wellicht al na een minuut een verloren wedstrijd in het dampende Warsteiner Park, toen de Duitse backs onmiddellijk opstoomden naar de Nederlandse cirkel. Fürste zette op de achterlijn simpel Hofman opzij en Zeller hoefde de bal slechts over de lijn te drukken: 1-0.

'Mijn spelers waren beduusd door de grootsheid van het moment', aldus Van Ass. 'Ik heb ons flamboyante spel niet gezien.'

De hockeyers misten ook persoonlijkheid, toen hun missie moest worden bekroond. Vorig jaar liet een groot deel van de selectie zich door coach Michel van den Heuvel op het WK in New Delhi nog gedwee in een korset hijsen. Niemand nam destijds openlijk afstand van het tactische concept dat tot mislukken was gedoemd. Diezelfde spelers roemen nu de offensieve speelstijl van Van Ass bij wie ze zich maximaal mogen ontplooien.

Deze selectie bleek nog niet helemaal in balans. Alleen de 35-jarige De Nooijer behaalde zijn topniveau in het heerlijke gevecht met de Duitsers. Zijn kompaan Evers had weer zo'n dag waarop hij te flegmatiek blijft. Van der Horst imponeerde met zijn rushes van achteruit, maar was opnieuw kwetsbaar als het puur op verdedigen aankwam.

Libero Jolie zakte tegen Duitsland met twee kapitale fouten door het ijs en doelman Stockmann was ook in de finale niet beslissend geweest. Hij was voor rust kansloos op de strafbal van Fürste, maar ging bij de beslissende strafcorner voor Duitsland al liggen voor Wesley de verlossende 4-2 binnenschoot. Thuis voor de televisie zal zijn concurrent Veering hebben geconstateerd dat hij een herkansing verdient als eerste keeper.

Met een ietwat gelukkige backhand-chip tekende spits Weusthof voor de gelijkmaker. Duitsland stoomde in het tweede bedrijf meteen door naar 3-1, toen het toptalent Fuchs een schitterende combinatie met Stralkowski bekroonde. Coach Weise ontwierp tevens kunstzinnige strafcorners, die Marc Lammers in vervoering brachten. Op Twitter noemde de oud-bondscoach de variant met schutter Witthaus, die geheel om zijn as draaide, een toonbeeld van innovatie.

Het was schaken op de vierkante meter, maar pas met de achtste strafcorner wist Duitsland de Nederlandse defensie te kraken. Van Ass kon er met zijn arsenaal aan korte hoekslagen te weinig tegenover stellen. De Duitse doelman Weinhold pareerde soepel twee pushes van Taekema, waarna De Nooijer in de 53ste minuut een fijne variant afrondde: 3-2. 'Ik had vaker een variant met Weusthof willen spelen, maar we kregen juist geen corner als hij in het veld stond', zei Van Ass.

De treffer van De Nooijer bood Nederland enige hoop op een ontsnapping. Maar Van Ass verzoende zich met een tweede plaats. Hij had bewust hoog ingezet met de Europese titel. 'Ik heb het zo scherp verwoord, omdat we een barrière zouden hebben overwonnen door Duitsland nu te verslaan.

'Ik heb de jongens zo gek gemaakt dat ze geloofden dat het kon. Nu hebben we een turboversnelling nodig om de kloof met de wereldtop te dichten. Wie geen finales wint, mag zich volgend jaar immers geen titelkandidaat noemen op de Spelen van Londen. Maar er zit nog voldoende rek in deze selectie.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden