Duitsers tegen steun voor Grieken

De meerderheid van de Duitsers is niet bereid op te draaien voor de financiële problemen van Griekenland. Ook politici in Berlijn vinden dat Duitse belastingbetalers niet de ‘riante pensioenvoorzieningen in Griekenland moeten gaan betalen.’

Van onze verslaggever Peter de Waard

Dat bleek dit weekeinde. Bij het Duitse besluit speelde ook het nieuws een rol dat de grote zakenbank Goldman Sachs tot 2009 300 miljoen dollar zou hebben verdiend met het verzorgen van leningen voor de Grieken die buiten de statistieken werden gehouden. Vorige week meldde het blad Der Spiegel al dat de zakenbank in 2001 via een zogenoemde valutaswap (het omzetten van een dollar- en yenlening in euro’s) 1 miljard aan Griekse schulden boekhoudkundig zou hebben verdoezeld. De New York Times meldde zaterdag dat Goldman ook in latere jaren via allerlei trucs de Griekse begroting heeft geflatteerd.

Hulpkredieten

Volgens een enquête van Bild wil 67 procent van de Duitsers niet dat Duitsland of andere EU-landen hulpkredieten aan Griekenland zullen verstrekken. Een meerderheid van 53 procent van de Duitsers vindt zelfs dat Griekenland uit de eurozone moet worden gezet.

Kanselier Merkel wil evenmin financiële hulp verstrekken en heeft vorige week haar veto uitgesproken over een plan van haar eigen minister Wolfgang Schläube van Financiën voor een noodkrediet.

Daarom werd na de Europese top van donderdag alleen gezegd dat de andere eurolanden Griekenland moreel steunen, maar financiële toezeggingen werden niet gedaan. Voor financiële hulp kan Griekenland alleen aankloppen bij het IMF, wat Athene niet wil. De Griekse premier Papandreou is teleurgesteld over de reactie van de andere eurolanden.

Belastingbetalers

Afgelopen weekeinde nam het verzet in Duitsland tegen hulp voor Griekenland alleen maar verder toe. ‘Dit probleem gaat niet over hulp aan Griekenland, maar over het voorkomen dat de Duitse belastingbetalers daarvoor moet betalen’, aldus Otto Fricke van de regeringspartij FDP. Michael Fuchs van coalitiepartner CDU stelde in een kranteninterview: ‘Als we hier aan beginnen, waar houdt het op? Ik kan niet uitleggen dat werklozen niet meer geld kunnen krijgen, terwijl de Grieken met pensioen kunnen als ze 63 zijn.’

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger pleitte er zaterdag voor om de Europese Unie meer bevoegdheden te geven om in te grijpen als lidstaten begrotingsregels aan hun laars lappen. Als in 2011 de tekorten niet verminderen, zou het stabiliteitspact moeten worden aangepast.

Voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën Cees Maas benadrukte zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat de crisissituatie alleen aan te pakken is als de EU-lidstaten behalve een monetaire ook een politieke unie vormen, iets waarvoor ook voormalig directeur André Szasz van De Nederlandsche Bank zaterdag in deze krant pleitte.

Het hoofdkwartier van Goldman Sachs in New York (EPA) Beeld EPA
Het hoofdkwartier van Goldman Sachs in New York (EPA)Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden