Duitsers met haperende geweren de oorlog in

Heeft Duitsland zijn soldaten de afgelopen jaren met slechte geweren op buitenlandse missies gestuurd?  Deze prangende vraag lijkt beantwoord door de vernietigende opmerking van de minister van Defensie, Ursula von der Leyen, deze week: 'Dit geweer heeft geen toekomst meer in de Bundeswehr'.

Duitse militairen trainen Koerdische strijders in Irak.Beeld anp

De bewindsvrouwe baseerde zich op de conclusies van een tweetal commissies die oordeelden dat de HK G36, het standaardwapen dat fabrikant Heckler & Koch al jaren aan het Duitse leger levert, bij oververhitting niet storingsvrij functioneert. De trefzekerheid voldoet vooral bij een afstand vanaf 300 meter niet.

De problemen met het automatische wapen zijn al zeker drie jaar bekend. Soldaten, op missies in bijvoorbeeld Afghanistan, klaagden al in 2012 over hun standaardwapen. De toenmalige minister van Defensie, Thomas de Maizière, was zelfs 'gedetailleerd op de hoogte', aldus Duitse kranten. De CDU-politicus, tegenwoordig minister van Binnenlandse Zaken, deed echter niets.

Die houding kan hem alsnog de politieke kop kosten. Uit het commentaar van de Süddeutsche Zeitung donderdag: 'Duitsland heeft zijn soldaten willens en wetens met ondeugdelijk wapentuig naar het buitenland gestuurd - en daarmee hun levens extra in gevaar gebracht.' De oppositie in de Bondsdag wil De Maizière binnenkort over de zaak horen.

Of Duitse soldaten daadwerkelijk door het soms falende wapen van het concern uit Oberndorf in problemen zijn gekomen, of zelfs gesneuveld, wordt nog onderzocht. Alle rapportages daaromtrent worden opnieuw tegen het licht gehouden. Sinds 1992 vonden bij buitenlandse missies 104 Duitse militairen de dood. Dat cijfer verdient wel enige nuance: 37 van de militairen sneuvelden door gevechtshandelingen of door zelfmoordaanslagen. 67 lieten het leven bij ongelukken of namen zichzelf het leven.

De Maizières opvolgster en partijgenote, Von der Leyen, liet het geweer alsnog onderzoeken. Ze bevestigde deze week tijdens een zitting van de Defensiecommissie van de Bondsdag dat de HK G36 in warme omstandigheden niet deugt. Sommige eenheden die in warme streken opereren (Mali, Afghanistan) krijgen per direct, 'mit Hochdruck', een ander wapen.

Experts zeggen dat een algehele vervanging van het Duitse standaardwapen tot wel tien jaar kan duren. Von der Leyen sluit overigens niet uit dat de HK G36 nog in een verbeterde versie kan terugkeren bij de krijgsmacht.

Liefst 180 duizend geweren leverde Heckler & Koch sinds de jaren negentig aan de Bundeswehr. Er zijn er nu nog zo'n 167 duizend in gebruik. Destijds was de HK G36 het standaardwapen voor een dienstplichtigenleger dat vooral inzetbaar moest zijn in Midden-Europa, met zijn gematigde klimaat.

Niet alleen het Duitse leger gebruikt de G36. Heckler & Koch leverde het geweer aan minstens 35 andere landen. Het Nederlandse leger heeft een ander standaardwapen, van het Canadese merk Diemaco. Speciale Nederlandse eenheden gebruiken wel andere types Heckler & Koch.

Saillant is dat Duitsland onlangs vele duizenden stuks cadeau deed aan de Koerdische Peshmerga, voor de strijd tegen IS. De Koerden verklaarden vorige week nog dat ze tevreden zijn met het 'Made in Germany'-wapentuig.

Duitse soldaten oefenen in Marienberg.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden