Duitsers maken weer een nieuw element

Onderzoekers van het laboratorium voor zware-ionenonderzoek in Darmstadt (GSI) hebben opnieuw een nog onbekende chemische stof toegevoegd aan het Periodiek Systeem der Elementen....

Van het voorlopig nog naamloze kunstmatige element zijn slechts enkele atoomkernen geproduceerd, door kernen van nikkel en bismuth bij hoge energie op elkaar te schieten. De synthetische kernen bestaan slechts fracties van een seconde en vervallen daarna radioactief. Bij het verval van het nieuwe element ontstaan nog nooit eerder waargenomen isotopen van al bekende elementen - kernen met meer neutronen dan normaal is.

Het Duitse onderzoek is gericht op het verifiëren van de theorieën die aangeven dat er behalve de in de natuur voorkomende stoffen nog een tweede groep superzware stoffen moet bestaan, die min of meer stabiel zijn. Die zijn nog niet gemaakt, maar eind november produceerden de onderzoekers in Darmstadt al wel kernen van een nog onbekend element met 110 protonen en 159 neutronen. Dat gebeurde door nikkel op lood te schieten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden