Duitsers lijken zich steeds meer van Europa af te keren

‘Aan ons heeft het niet gelegen.’ Vrijwel elke spreker die de uitslag van het Franse referendum op de Duitse televisie van commentaar voorzag, besloot met deze berustende vaststelling....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Diep lijkt de treurnis bij de Duitsers niet te zitten. De Europese gezindheid van de meeste politici wordt door de bevolking niet meer gedeeld. De achterban van CDU en FDP –de gedoodverfde winnaars van de Bondsdagverkiezingen in september– lijkt zich van Europa af te keren.

Dat een ‘volksdemocratische meerderheid’ binnen het Duitse parlement de EU-grondwet met een minimum aan democratische plichtplegingen heeft geratificeerd, is een groter probleem voor Europa dan de afwijzing van de Grondwet door een of meer lidstaten, merkte Alan Posener van die Welt am Sonntag op.

De algemene verwachting in Duitsland is dat nu ook de Nederlandse kiezers zich tegen de Grondwet gaan uitspreken. En als zij het niet doen, zullen de Britten en de Denen het wel doen. Europa moet proberen de plotseling ontloken betrokkenheid van de burgers bij het tot dusverre ‘onhippe’ thema ten eigen bate te benutten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden