Duitsers krijgen aanklachten tegen G20-relschoppers niet rond: 33 nog in voorarrest

Een maand na de G20 in Hamburg zitten nog 33 mensen vast op verdenking van betrokkenheid bij de rellen en plunderingen rond de top. Twee van hen komen uit Nederland. Alle verdachten zitten in voorarrest, niemand is nog veroordeeld. In veel gevallen krijgt de politie het bewijs niet rond. Alleen een 24-jarige Pool is tot nu toe aangeklaagd; hij had vuurwerk en pepperspray in zijn rugzak.

De oproerpolitie arresteert een demonstrant. Foto epa

Meer dan de helft van de verdachten komt uit het buitenland: uit Frankrijk, Italië, Rusland, Spanje, Oostenrijk, Tsjechië en Senegal. De meesten zijn jong, tussen de 18 en 30 jaar.

Over de twee Nederlanders is weinig bekend. Het zijn een 21-jarige man geboren in Amsterdam en een geboren Nijmegaar van 33, zegt openbaar aanklager Carsten Rinio. Op de details van hun arrestatie wil hij niet ingaan.

'Zwarte blok'

Of hij en de anderen straks veroordeeld worden, is nog maar de vraag. De speciale eenheid van 170 politiemensen die het geweld tijdens de G20 onderzoekt, maakt weinig vorderingen.

Tussen 6 en 9 juli werd er in Hamburg brand gesticht en geplunderd, en werden agenten met stenen en flessen bekogeld. De beelden gingen de wereld over. Maar de daders kunnen niet worden geïdentificeerd, als gevolg van de succesvol ingezette techniek van het 'zwart blok'. Door hun donkere kleding en vermomming zijn de relschoppers nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

In Duitsland mogen mensen die verdacht worden van een misdrijf maximaal een half jaar in hechtenis worden gehouden, als de rechter daartoe voldoende aanleiding ziet. Daarvoor moet justitie de rechter overtuigen van de noodzaak van die gevangenschap.

De historicus Friedrich-Bühler dook met zijn fiets steevast op tijdens de rellen tijdens de G20. Foto afp

Vluchtgevaar is daarvoor het meest gebruikte argument. De verdachte of diens advocaat kan de beslissing van de rechter aanvechten.

Dat deed Jonathan Burmeister, de advocaat van de 24-jarige Stanislav B. uit Polen, de enige tegen wie een concrete aanklacht is ingediend. De kunstacademiestudent werd gearresteerd voor hij überhaupt aan een demonstratie had deelgenomen.

B. was op vrijdagmorgen 7 juli met de metro op weg van een van de vele 'protest camps' naar het Schanzenviertel. Bij controle van zijn tas ontdekte de politie pepperspray, vuurwerk en twee glazen knikkers. Voor politie en OM was het een uitgemaakte zaak: deze man ging gewapend naar een demonstratie en was dus strafbaar.

Vluchtgevaar

De Pool werd aangeklaagd wegen het overtreden van de wapenwet en het samenscholingsverbod. Hij kan tot 2 jaar gevangenisstraf krijgen.

Burmeisters verzoek het oordeel over het voorarrest te herzien werd afgewezen vanwege vluchtgevaar. Burmeister is woedend. 'Deze jongen is geen lid van een radicale organisatie, heeft geen strafblad en heeft voor zover bekend nooit eerder aan een demonstratie deelgenomen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij zal vluchten en dus geen enkele reden om hem vast te zetten.'

Demonstranten zitten op het dak van een woning in Hamburg. Foto epa

'Dit is een politieke beslissing', vindt Burmeister. 'Mensen als mijn cliënt worden vastgehouden zodat de politie niet met lege handen staat en om buitenlandse demonstranten in de toekomst te waarschuwen: kom niet in Duitsland relschoppen.'

Overigens lopen er ook onderzoeken tegen 35 agenten die tijdens de G20 excessief geweld zouden hebben gebruikt tegen demonstranten.

Lees meer over de rellen in Hamburg

Hamburg na de rellen
'Ingeslagen winkelramen, uit de grond gerukte verkeersborden, grote stukken straat zijn onttegeld - de stenen gebruikt als wapen door degenen die deze ravage hebben veroorzaakt.' Een fietstocht door de vernielde wijk Schanzenviertel in Hamburg.

Vroeg Hamburg om moeilijkheden?
Er was voor hevige protesten gewaarschuwd. Hebben gelegenheidsrelschoppers de politie toch nog verrast? Niet alleen activisten, ook de autoriteiten krijgen kritiek. Duitsland-correspondent Sterre Lindhout beantwoord vijf vragen.

Meer over