Duitsers financieren ontwikkeling gasveld Iraanse order naar Nederlands bedrijf

In weerwil van het besluit van de Amerikaanse president Clinton Amerikaanse oliemaatschappijen te verbieden te investeren in Iran, doet het Nederlandse dochterbedrijf van het Britse ingenieursbureau John Brown verwoede pogingen om een project in het omstreden land in de wacht te slepen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Ik heb opdracht gekregen niets te bevestigen. We kunnen niets zeggen, onze mensen zitten nog in Iran', aldus een woordvoerster van John Brown in Zoetermeer, waarmee zij reageert op een verklaring van een Iraanse functionaris.

Die stelde gisteren dat een Nederlands-Duits consortium de ontwikkeling van een groot Iraans gasveld zal financieren, evenals het herstel van een olieveld. In dat consortium neemt volgens hem de Nederlandse dochter van John Brown samen met het Duitse ingenieursbureau IAB Leipzig deel.

Het gaat om het olieveld Abuzar en het gasveld South Pars, het grootste offshore-project in Iran. Ook Shell heeft onderhandeld over het nabij gelegen North Pars-veld. Het Brits-Nederlandse olieconcern zou ook praten over South Pars.

Abuzar heeft veel schade opgelopen door luchtgevechten in de oorlog tussen Iran en Irak. Iran wil het veld herstellen om op het produktieniveau van voor de oorlog terug te komen. Dat lag op 200 duizend vaten per dag.

De zegsvrouwe van John Brown, een bureau met ongeveer 600 medewerkers, wil de Iraanse verklaring niet bevestigen, maar laat wel doorschemeren dat John Brown het project niet zelf zal financieren. Zij houdt het er op dat 'we Duitse financiering hebben gevonden. Maar daarover hoort u maandag meer.' Het zou gaan om Duitse banken of internationale banken die in Duitsland zijn gevestigd. Het project, waarover twee jaar geleden met het Italiaanse TPL is onderhandeld, vergt 1,7 miljard dollar.

Dat John Brown en IAB Leipzig in Iran actief zijn is pikant; als het duo er in slaagt het enorme project in de wacht te slepen, profiteert het van het verbod dat de Amerikaanse president eerder deze week uitvaardigde. Aanleiding tot de stap van Clinton was een contract dat een Nederlandse dochter van de Amerikaanse oliemaatschappij Conoco met Iran had gesloten voor de ontginning van olie- en gasreserves buitengaats. Het bedrijf heeft het contract, dat een waarde had van naar schatting een miljard dollar, inmiddels verbroken.

De VS beschuldigen Iran er van het terrorisme te sponsoren en de stabiliteit in de Golfregio te ondermijnen. De relaties tussen beide landen zijn slecht sinds de islamitische revolutie in 1979.

Het besluit van Clinton heeft deze week voor commotie gezorgd. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mahmoud Vaezi heeft de Amerikaanse president een illegaal besluit genomen. Het is volgens hem onderdeel van het Amerikaanse propagandabeleid, dat geen enkel gevolg heeft voor de Iraanse economie.

Minister Vaezi verklaarde verder dat de Amerikanen voor de buitenwereld een harde positie innemen, maar wel toelaten dat Amerikaanse bedrijven via de achterdeur zaken doen met zijn land. De VS zijn ondanks de sancties een belangrijke handelspartner voor Iran. Vorig jaar had de handel tussen de twee landen, direct of indirect, een waarde van naar schatting 4 miljard dollar.

De Republikeinse oppositie in de VS vindt dat de regering zich nog harder moet opstellen tegenover Iran. Alfonse d'Amato, voorzitter van de bankcommissie van de Senaat, kondigde dinsdag een wetsvoorstel aan om alle Amerikaanse handel met het land te verbieden. Dat zou ook moeten gelden voor de aankoop van Iraanse olie door dochterbedrijven van Amerikaanse concerns in andere landen én voor valutatransacties met Iran.

Eerder meldde de Iraanse staatsradio dat Clinton een kinderachtige houding heeft aangenomen omdat hij problemen heeft gezien de geringe steun die hij in zijn land geniet. Er zijn veel andere maatschappijen in Europa en elders op het terrein van de olie- en gaswinning waarmee we eventueel zaken kunnen doen, aldus radio Teheran.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.