Duitsers blijken tuk op Nederlands vastgoed

Duitse institutionele beleggers en vastgoedfondsen beginnen zich warm te lopen voor Nederlands onroerend goed. De komende twee jaar zullen zij voor ongeveer 750 miljoen à 1 miljard D-mark aan Nederlandse gebouwen kopen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Onderzocht werden verschillende Duitse beleggers. Van hen beleggen er nu al elf, waaronder Offene Immobilien Fonds, in Nederlands vastgoed. Wat betreft toekomstige investeringen worden Nederland en Groot-Brittannië beide zestien maal als voorkeurland aangewezen. In 56 procent geniet Nederland de eerste voorkeur. 82 Procent van de beleggers die de vraag hebben beantwoord, wil de komende twee jaar het aandeel Nederlandse vastgoed verhogen.

Er is een duidelijke voorkeur voor een bepaalde stad. Van de vier grote steden uit de Randstad verkiest 85 procent van de Duitse beleggers Amsterdam, gevolgd door Den Haag. Daarbij gaven de meeste respondenten (eveneens 85 procent) aan dat zij hun investeringen willen beperken tot top-lokaties.

Van de ondervraagden prefereert 14 procent winkelpanden, 71 procent wil beslist niet investeren in industriële projecten en het grootste deel van de Duitse fondsbeheerders (86 procent) steekt zijn geld het liefst in kantoorgebouwen.

Gisteren werd dat nog eens fijntjes onderstreept door de aankondiging van het Duitse Bankhaus Wölbern & Co. Deze Hamburgse bank, die tot voor kort tot de Crédit Lyonnais-groep behoorde maar onlangs werd overgenomen door de Zuid-Afrikaanse Amalgamated Bancs of Sout Africa, heeft het voormalige hoofdkantoor van Texaco in Den Haag gekocht. Volgende week wordt nog een grote transactie afgesloten, zo verwacht de bank.

Donderdag werd ook een ander onderzoek naar vastgoedbeleggingen bekendgemaakt, het vierde achtereenvolgende onderzoek van de Stichting Marktbeleid en Marktonderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Die ondervroeg 38 institutionele beleggers met een totale vastgoedportefeuille van 65,2 miljard gulden en kwam tot de conclusie dat 70 procent in absolute bedragen wil investeren.

De aankopen voor dit en volgend jaar worden geraamd op respectievelijk 1,2 en 1,3 miljard gulden. Tegen de verwachtingen van vorig jaar in wordt het grootste deel (40 procent) in kantoren belegd. De hausse om te beleggen in winkelpanden is voorbij, zo blijkt uit het onderzoek. Het aandeel van winkelpanden in de totale portefeuille is gedaald van 21 tot 18 procent. In 1993 en 1994 dachten institutionele beleggers nog dat ze meer winkelpanden zouden kopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden