Duitsers biechten massaal buitenlands spaargeld op

Liefst 14.548 Duitsers hebben in de eerste zes maanden van dit jaar bij de belastingdienst opgebiecht dat zij de belastingen hebben ontdoken. Dat is een record. Duitse media spreken van een 'Hoeness-effect'. Uli Hoeness, de president van de succesvolle voetbalclub Bayern München, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd omdat hij geld heeft achterhouden op een Zwitserse bankrekening.

Uli Hoeness, afgelopen weekend. Beeld reuters

Duitsers die zich bij de belastingdienst melden, worden niet bestraft. Zij hoeven slechts de uitstaande schulden te betalen, plus rente. De belastingdienst jaagt de laatste jaren intensief op Duitsers die geld in het buitenland hebben geparkeerd. In Zwitserland zou het om 200 miljard euro gaan. Recente verdragen tussen Duitsland en Zwitserland hebben het moeilijker gemaakt om daar geld te verbergen. Ook kocht Duitsland van informanten verscheidene cd's waarop namen staan van belastingzondaars.

Het aantal Duitsers dat zich bij de belastingdienst meldt, is hierdoor flink gestegen. Vorig jaar waren het er iets meer dan vijftienduizend. Dat het er in het eerste half jaar van 2013 net zo veel zijn, verbaast de autoriteiten niet. In Duitsland is de laatste maanden veel geschreven over Uli Hoeness, ooit een beroemd voetballer, tegenwoordig president van topclub Bayern München.

Straf
Hoeness gaf zich eerder dit jaar aan, maar dat gebeurde op een moment dat hij moet hebben geweten dat de Duitse belastingdienst al op zoek was naar het geld dat hij op een Zwitserse rekening heeft staan. En dan geldt de amnestie niet. Volgende maand wordt bekend of hij een voorwaardelijke straf krijgt, of wellicht de gevangenis in moet.

Het geld dat de preses van Bayern in Zwitserland stalde, was een miljoenenkrediet van Adidas dat hij aan het begin van deze eeuw succesvol had belegd. De toenmalige bestuursvoorzitter van het vermaarde Duitse sportconcern, Robert Louis-Dreyfus, had Hoeness hoogstpersoonlijk van dat geld voorzien. Saillant detail: Adidas is ook sponsor van Bayern München.

Hoeness was naar eigen zeggen flink actief op de aandelenmarkt. Dag en nacht hield hij de koersen in de gaten. In een opzienbarend interview in Die Zeit sprak hij in mei openhartig over zijn 'verslaving'.

Van de ruim veertienduizend Duitsers die zich de afgelopen maanden hebben aangegeven, zijn geen namen bekend. Wel wordt de herkomst van de belastingzondaars gemeld. Die gegevens demonstreren hoe de rijkdom in Duitsland is verdeeld. Uit het rijke Beieren komen 6.635 fraudeurs, op twee en drie staan Baden-Württemberg (2.360) en Noord-Rijnland-Westfalen (1.528). In het veel armere oosten hebben slechts enkele fiscale fraudeurs zich gemeld.

Discreet
Hoeness is er zeer verbolgen over dat van de veertienduizend mensen die zich hebben gemeld alleen zijn naam bekend is geworden. De Duitse belastingdienst is anders zeer discreet, maar in dit geval is er duidelijk naar de pers gelekt. Dat laatste kan nog een rol spelen tijdens zijn rechtszaak; Hoeness' advocaten zeggen dat hij al genoeg is gestraft vanwege de vele negatieve publiciteit.

Belangrijke nevenschade voor Hoeness is dat zijn vele vrienden uit de politiek, onder wie bondskanselier Angela Merkel, hem niet langer zien staan. Zij willen, met verkiezingen in het vooruitzicht, niet geassocieerd worden met belastingontduikers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.