Duitse warenhuizen Karstadt staan voor drastische sanering

Het Duitse warenhuisconcern Karstadt gaat drastisch saneren. Bij de winkelketen verdwijnen meer dan tweeduizend banen en een aantal filialen wordt gesloten. Bovendien moeten de werknemers genoegen nemen met lagere lonen. Karstadt verkeert al jaren in zwaar weer.

Een filiaal van Karstadt in Hamburg. Beeld reuters
Een filiaal van Karstadt in Hamburg.Beeld reuters

Volgens de Süddeutsche Zeitung zullen er in 2016 nog ruim 8.100 mensen bij het warenhuis werken. Dat betekent dat de komende tijd eentiende van het aantal werknemers op straat komt te staan. In enkele filialen moet zelfs een kwart van het personeel weg.

De werknemers die blijven, moeten genoegen nemen met een flink loonoffer, tot wel 300 euro per maand. Personeel wordt opnieuw, in een lagere cao-groep, ingedeeld. Volgens vakbond Verdi, dat de plannen 'contraproductief' noemt, wil het bedrijf dit jaar 64 miljoen euro bezuinigen op zijn personeelskosten. Nog dit jaar worden bovendien zes van de in totaal 83 filialen gesloten. Daarbij gaat het direct om baanverlies voor 300 personeelsleden.

Online

Het gaat al vele jaren niet goed met Karstadt. De Duitsers mijden het ooit zo geliefde warenhuis. Ze doen, net als in Nederland, meer en meer hun inkopen online. Vijf jaar geleden werd een faillissement ternauwernood voorkomen door de overname door miljardair Nicolas Berggruen. Maar ook hij kreeg het bedrijf niet op de rails. In augustus 2014 verkocht Berggruen het concern voor een symbolische 1 euro aan Signa Retail van de Oostenrijkse vastgoedinvesteerder René Benko.

Miljardair Benko geldt in Oostenrijk vanwege al dan niet vermeende corruptiepraktijken als omstreden. Hij werd hiervoor al eens voorwaardelijk veroordeeld. Bij Karstadt draagt hij twee petten: hij bezit veel gebouwen waarin zijn warenhuizen zijn gevestigd en ziet voor sommige panden in de toekomst lucratievere bestemmingen. Zo wil Signa-Holding nog dit jaar de Karstadt-vestiging aan de Königstrasse 27-29 in Stuttgart sluiten en er het gebouw horecaondernemingen en kantoren vestigen. Een bouwaanvraag ligt momenteel bij het stadsbestuur.

De plannen zijn hard aangekomen bij het personeel, aldus de Stuttgarter Zeitung. De werknemers vechten, zegt oud-verkoopster Antonia Dehner (66), al tien jaar voor hun baan. Al in 2004 moest het personeel - vergelijkbaar met wat nu de plannen zijn bij het Nederlandse V & D - vakantiedagen en loon inleveren om hun werkplek te behouden. Dat gebeurde: 'Maar we bleven bang toch ontslagen te worden.'

Waar vroeger vijf of zes verkopers per afdeling aanwezig waren, zijn het er de laatste tijd nog maar een of twee. Dehner zegt dat de klant in Stuttgart daarmee niet langer de service kan worden geboden waarop hij of zij recht heeft. Waarschijnlijk sluit het filiaal in Stuttgart deze zomer de deuren.

Al in 1881 opende Rudolph Karstadt in Wismar zijn eerste 'Tuch-, Manufactur- und Confectionsgeschäft'. Voor de oorlog waren er al 52 filialen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden