Duitse toeristen storen zich niet aan windmolens op zee

Duitse toeristen die Nederlandse stranden bezoeken, laten zich niet tegenhouden door windmolens. Voor 20 procent van de Duitse strandtoeristen zijn in de verte zichtbare windmolens juist reden om de kust vaker te bezoeken. 16 procent verwacht minder vaak te gaan, en de overige 64 procent maakt het niets uit.

Windmolens voor de kust bij Egmond aan Zee.Beeld ANP

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim vijfhonderd Duitse toeristen door onderzoeksbureau GFK in opdracht van Natuur en Milieu. De milieuorganisatie liet de mening van de Duitsers onderzoeken na de ophef vorig jaar over een eerder onderzoek van de overheid. Daarin werden de mogelijke effecten van windparken onderzocht op toeristen.

De vorige studie was voor onder meer de kustgemeenten Noordwijk en Zandvoort en de vereniging van recreatieondernemers Recron reden om alarm te slaan. Windmolens schrikken toeristen af en kosten zesduizend banen, concludeerden ze. 'Toeristen willen een mooi landschap, lekker uitzicht, weidse vergezichten en geen windmolen voor de deur of in de achtertuin of zee', zei Recron-woordvoerster Marike Rosier.

Voorstander

Voor zover die samenvatting al klopte, geldt hij volgens GFK in elk geval niet voor Duitse toeristen. Die zijn gemiddeld grote voorstander van windenergie (64 procent) en ruim de helft van hen vindt het een 'goed idee' dat die ook voor de Nederlandse kust komen. Duitse Mannen (24 procent) vinden windmolens lelijker dan vrouwen (13 procent). Ruim de helft zou graag de zee op willen om windmolens van dichtbij te zien, of eens in die omgeving te gaan duiken.

Van de Duitsers die daadwerkelijk een Nederlandse kustplaats hebben bezocht waar windmolens te zien zijn, zoals Noordwijk, Bloemendaal of IJmuiden, zei 86 procent dat dit in de praktijk geen effect had gehad op hun strandbezoek. Voor 9 procent gold dat wel: zij zeiden minder vaak naar het strand te gaan.

Voor het online onderzoek kregen de Duitsers een plaatje te zien van een windpark op 18,5 kilometer afstand; de grens die nu in bouwplannen voor nieuwe windparken wordt aangehouden. Op dat beeld konden de geënquêteerden desgewenst inzoomen op hun computer, wat ook nodig is om de turbines goed te kunnen zien staan.

Verloren banen

Ook in het onderzoek twee jaar geleden reageerden Duitsers laconieker op windmolens dan Nederlanders. Van de destijds tweehonderd Duitse ondervraagden zei 2 tot 8 procent dat ze een kust met windparken juist aantrekkelijker vonden dan zonder; een antwoord dat door vrijwel geen Nederlander werd gegeven.

De angst voor zesduizend verloren banen was volgens onderzoeker Jaap Bovens van Buck Consultancy onjuist. 'Dat aantal is een beetje geshopt uit de resultaten', zei hij eerder tegen de Volkskrant. Volgens zijn rapport ging het om de helft, en alleen als mensen daadwerkelijk zouden wegblijven. Die banen zouden er weer bijkomen in kustplaatsen waar (nog) geen windmolens te zien zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden