Duitse RWE doet dochter over aan maat van Poetin

Een heropleving van de Koude Oorlog? Harde sancties tegen Rusland? Niet als het aan het Duitse energieconcern RWE ligt. RWE verkoopt voor 5,1 miljard euro zijn olie- en gaswinningsdochterbedrijf RWE Dea aan de LetterOne Group, een investeringsfonds van de Russische oligarch Michaïl Fridman, een goede kennis van Vladimir Poetin.

BERLIJN - RWE maakte de deal zondagavond bekend, terwijl op de Krim de uitslag van het referendum over de aansluiting bij Rusland werd gevierd. Het is nog onduidelijk of Fridman voorkomt op de lijst van Russen die getroffen worden door sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten.


De verkoop moet nog worden goedgekeurd door de Duitse overheid, maar de regering-Merkel zal de deal niet dwarsbomen, verwacht RWE. De LetterOne Groep (L1 Energy) is overigens in Luxemburg gevestigd. Door de verkoop zullen de gaswinningactiviteiten in Duitsland zelf, alsook een olieplatform in de Waddenzee gedeeltelijk in Russische handen overgaan. Opmerkelijk, aldus commentatoren, juist op het moment dat Duitsland minder afhankelijk wil worden van Russisch gas.


RWE Dea heeft wereldwijd ongeveer 1.400 werknemers. Duizend van hen werken op het hoofdkantoor in Hamburg. De onderhandelingen met de LetterOne Groep zijn volgens insiders vorig jaar gestart, toen er van een crisis op de Krim nog geen sprake was. RWE zucht onder een schuldenlast van ruim 30 miljard euro. Vorig jaar leed het concern uit Essen 3 miljard euro verlies, vooral het gevolg van hoge afschrijvingen op de deels stilgelegde kolen- en gascentrales.


De onbenutte capaciteit is een uitvloeisel van de Energiewende, de door de Duitse politiek ingezette versnelde koers richting meer groene energie. Volgens RWE-topman Peter Terium betekent de verkoop van RWE Dea 'een belangrijke stap in de verbetering van onze financiële kracht'. Terium sprak niet over de crisis tussen de EU, de VS en Rusland. Duitse bedrijven zijn huiverig voor spierballenvertoon richting Moskou; de belangen zijn enorm, met een handelsbalans van 77 miljard tussen Rusland en Duitsland.


Zesduizend Duitse bedrijven hebben investeringen lopen in Rusland, 300 duizend arbeidsplaatsen in Duitsland zijn afhankelijk van de Russische markt. Volkswagen zette vorig jaar 290 duizend auto's af in Rusland. Topmannen van Siemens, dat vele miljarden in Rusland heeft geïnvesteerd, en VW lobbyen de laatste dagen in Berlijn voor omzichtig handelen.


Grote man achter L1 Energy is Michaïl Fridman, de op drie na rijkste man van Rusland. Volgens persbureau Bloomberg is de 49-jarige Fridman goed voor 14 miljard dollar en bezet hij daarmee de 65ste plaats op de lijst van rijkste aardbewoners.


Fridman werd geboren in Lviv, in Oekraïne, dat toen nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Als student verdiende hij geld door een discotheek te beginnen, ook verkocht hij 'illegale' theater- en concerttickets.


Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie verdiende Fridman samen met andere investeerders veel geld met de door hem gestichte Alfa-Eco Group, die sigaretten, thee en suiker importeerde. In 1992 verkreeg hij een licentie om Russische olie aan het buitenland te verkopen.


Minister Kamp gaat vooralsnog door met voorbereiding handelsmissie

VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat gewoon door met het voorbereiden van een handelsmissie naar Rusland, van 13 tot en met 16 mei. Tien bedrijven in de olie- en gassector zouden voornemens zijn Kamp op die reis te vergezellen.


'We houden de situatie in Oekraïne nauwlettend in de gaten', zegt een woordvoerder van Kamp. 'Bij de afweging heeft vooral de minister van Buitenlandse Zaken een grote stem. Natuurlijk kan de beslissing altijd worden heroverwogen.'


Zo'n heroverweging ligt in de rede als verregaande sancties tegen Rusland worden afgekondigd. Het zou scheve ogen geven in Europa als Nederland een handelsmissie naar Rusland organiseert, terwijl de handelsrelatie tussen Rusland en de EU als gevolg van sancties flink is bekoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.