Duitse regering wil dat bevolking gaat hamsteren

De Duitsers moeten hamsteren voor het geval het land wordt getroffen door een ramp, zoals een cyberaanval of een serie terroristische aanslagen. Dat staat in het plan voor 'Civiele Verdediging' dat de regering woensdag bespreekt. Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat Duitsland met zo'n plan komt. De oppositie beschuldigt de regering van bangmakerij.

Sterre Lindhout

'De bevolking wordt aangeraden individuele voorraad levensmiddelen voor tien dagen aan te leggen', citeerde de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung uit een concept. Ook raadt de regering de bevolking aan een voorraad drinkwater voor vijf dagen aan te leggen.

Het concept zou bovendien een alinea bevatten over een mogelijke herintroductie van de dienstplicht, die in Duitsland pas vijf jaar geleden is afgeschaft. Het zou gaan om een scenario waarin het grondgebied van de NAVO moet worden verdedigd.

Het is voor het eerst sinds 1989, het jaar dat de Koude Oorlog eindigde, dat de regering met een dergelijk veiligheidsplan komt. De laatste updates aan het oude plan Civiele Bescherming, zoals het toen heette, werden gedaan in 1995 op moment dat niemand de noodzaak van zo'n plan inzag.

Aanpraten van oorlogsdreiging

Het was dus gewoon de hoogste tijd voor een herziening, zo stelde de voorlichter van de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière maandag. Hij verdedigde zich daarmee tegen de aantijging van vooral de Groenen dat de regering de bevolking een oorlogsdreiging wil aanpraten die in werkelijkheid niet bestaat.

Waarop de voorlichter benadrukte dat het besluit daartoe al in 2012 genomen, vanuit het idee dat de gevaren die Duitsland eventueel bedreigen niet meer dezelfde zijn als in 1995. Hij ontkende dat het plan iets te maken had met gebeurtenissen van deze zomer.

Maar het is niet verwonderlijk dat sommige Duitsers van het plan schrikken, na een maand na drie aanslagen in eigen land waarvan twee met een islamitisch motief, in een tijd dat de spanningen tussen de NAVO en Rusland oplopen.

'Hybride aanslagen'

Het is ook de veranderde naam van het plan die vraagtekens oproept. Vroeger heette het 'civiele bescherming', nu 'verdediging', wat veel actiever klinkt, veel meer naar oorlog.

Vooral omdat het niet de eerste veiligheidsmaatregel is die de regering afkondigde: vorige week werd bekend dat tijdens het Oktoberfest in München volgende maand een rugzakkenverbod geldt in verband met aanslagen. En binnenkort houden politie en leger voor het eerst in lange tijd een grote gezamenlijke oefening ter voorbereiding op nieuwe, grote terroristische aanslagen.

In het conceptplan voor Civiele Verdediging spreekt de regering van de mogelijkheid van een 'hybride aanslag waarbij de vijand computervirussen of inzet.'

Als de regering het onderling eens wordt over het concept - en dat is de verwachting - zal Thomas de Maizière het woensdagmiddag nog publiekelijk presenteren. De eerste hamsteraars met afgeladen winkelkarren zijn al gespot, meldden Duitse media dinsdag.

Nieuwe rekruten bij aanvang van een training in zuid-Duitsland. Beeld ap
Nieuwe rekruten bij aanvang van een training in zuid-Duitsland.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden