Duitse rechter wijst nieuwe eis Erdogan af

De bestuursvoorzitter van een Duits mediaconcern die vorige week partij koos voor satiricus Jan Böhmermann, die zich de toorn van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de hals haalde, hoeft niet op zijn woorden te letten. Dat heeft een Duitse rechter in Keulen dinsdag bepaald. Erdogan had een spreekverbod geëist tegen Matthias Döpfner, de bestuursvoorzitter van Axel Springer, maar kreeg dus nul op rekest bij de rechtbank.

Redactie
Mathias Döpfner, de bestuursvoorzitter van het machtige mediaconcern 'Axel Springer'. Beeld epa
Mathias Döpfner, de bestuursvoorzitter van het machtige mediaconcern 'Axel Springer'.Beeld epa

Volgens de rechter in Keulen heeft 'de gedaagde het recht om zijn mening vrijelijk te uiten'. Of Erdogans advocaat, Ralf Höcker, in beroep gaat tegen de uitspraak is nog onduidelijk.

Döpfner, uitgever van onder meer Bild, nam het in een open brief op voor Böhmermann. 'Ik vind zijn gedicht geslaagd. Ik heb er hard om moeten lachen', liet hij in 'Welt am Sonntag' weten. In een naschrift zei hij: 'Ik sluit me, meneer Böhmermann, voorzichtigheidshalve inhoudelijk geheel en al aan bij uw formuleringen en honende opmerkingen.'

Erdogans advocaat zei vorige week al te verwachten dat hij in eerste aanleg waarschijnlijk niet zijn zin zou krijgen en dat hij zijn cliënt zou aanraden beroep aan te tekenen. Höcker vergeleek daarnaast de recente beledigingen aan het adres van de Turkse president met een groepsverkrachting. 'Als er een is begonnen kruipen er steeds meer uit hun holen om mee te doen', aldus Höcker.

Satire

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, tegenwoordig voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement, riep dinsdag zijn collega's en journalisten op om zich ook te laten vervolgen door Erdogan. 'Mijnheer Erdogan wil iedereen vervolgen die om hem lacht. Dus ik denk dan: als we nu allemaal de woorden van Döpfner herhalen, wat gaat hij dan doen? Ons allemaal vervolgen voor de rechtbank? Satire is toegelaten in Europa', aldus Verhofstadt.

Vorige week bracht de Duitse krant Die Tageszeitung een speciale tweetalige Turks-Duitse editie uit waarin het naar eigen zeggen de censuur van de Turkse president Erdogan aanklaagde. Dat gebeurde naar aanleiding van de internationale dag van de persvrijheid.

'We kunnen de heftigheid waarmee de Turkse president de persvrijheid bestrijdt, niet negeren', aldus Die Tageszeitung. 'Wij zullen daaraan niet medeplichtig zijn, want het zijn onze Turkse collega's die de prijs betalen voor onze nalatigheid.'

Facebook-profiel Kamerlid Yücel verwijderd na bericht over 'lange arm'

Het Facebook-account van het Turks-Nederlandse PvdA-Kamerlid Keklik Yücel is vanmiddag plotseling verdwenen nadat zij vanochtend een kritisch stuk op haar pagina had geplaatst over 'de lange arm van Erdogan'.

Geitenneuker

De voorbije weken kwam de Duitse bondskanselier Angela Merkel onder vuur te liggen, omdat ze instemde met een strafzaak tegen de Duitse televisiepresentator Jan Böhmermann, die in een 'hekelgedicht' Erdogan onder meer een pedofiel en een geitenneuker noemde.

Erdogan heeft herhaaldelijk laten weten dat van een beperking van de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid in zijn land geen sprake is. Toch liggen Erdogan en de vrije pers geregeld met elkaar in de clinch.

Waarom Erdogan snel op zijn pik getrapt is

Als je zo hoog staat in de pikorde, kan er eenvoudig niet met je gespot worden. Zou dat de reden zijn dat Erdogan zo gauw beledigd is? Of is er een meer psychologische verklaring? Lees hier het profiel van Erdogan van Volkskrant-verslaggever Rob Vreeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden