Duitse rechter wijst Krabbe 1,7 miljoen toe

Voormalig sprintster Katrin Krabbe heeft recht op een schadevergoeding van ongeveer 1,7 miljoen gulden van de internationale atletiekfederatie IAAF. Dat is de uitkomst van een proces dat zij bij de rechtbank van München had aangespannen....

Van onze sportredactie

De IAAF weigerde gisteren te reageren op de uitspraak van de Duitse rechtbank. Woordvoerder Reineri liet weten eerst de juridische stukken te willen bestuderen. Niettemin acht hij de kans groot dat zijn organisatie beroep zal aantekenen.

Krabbe begon het proces tegen de IAAF in 1994 nadat ze vanwege een doping-overtreding was geschorst door de internationale atletiekfederatie. Krabbe won bij de wereldkampioenschappen in 1991 (Tokio) zowel de 100 als de 200 meter.

De tuchtcommissie van de Duitse atletiekbond DLV schorste Krabbe en haar clubgenotes Grit Breuer en Manuela Derr eind 1992 wegens 'onsportief gedrag'. De atletes gaven toe dat ze het middel clenbuterol hadden gebruikt. Zogenaamd als medicijn (Spiropent) tegen astma. Clenbuterol stond niet op de dopinglijst, maar uit de kalvermesterij was bekend dat het middel een stimulerende werking had.

De DLV schorste Krabbe omdat ze de sport in diskrediet had gebracht. De IAAF nam die schorsing over en verlengde die later met nog eens twee jaar. Krabbe heeft die schorsing steeds aangevochten, ook nadat de voormalige Oost-Duitse had besloten te stoppen met atletiek.

De zaak van Krabbe heeft raakvlakken met die van de Amerikaanse atleet Harry 'Butch' Reynolds uit 1993. Hij was in dat jaar voor een Amerikaanse rechtbank in strijd met de IAAF over een schadevergoeding. Ook Reynolds was geschorst, en vocht dat besluit aan. In eerste instantie werd hij in het gelijk gesteld, maar de IAAF kreeg in beroep bij het hoogste rechtscollege uiteindelijk gelijk.

Bij Krabbe (31) ligt de zaak anders. Zij beriep zich er op dat de verlenging van haar schorsing door de IAAF niet rechtsgeldig was. De rechtbank in München stelde haar in het gelijk en vond tevens dat haar wettelijke recht op arbeid door een schorsing van meer dan twee jaar te veel beknot was. De rechter baseerde de vergoeding op gemiste start- en winstpremies en sponsorgelden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden