Duitse prinses speelt Spaanse koning parten

AMSTERDAM - Er lijkt maar geen einde te komen aan het rumoer rond de Spaanse koning Juan Carlos. Dinsdag berichtten diverse Spaanse kranten dat Juan Carlos zou hebben bemiddeld in zaken ten gunste van zijn door corruptie in opspraak geraakte schoonzoon Iñaki Urdangarín, echtgenoot van prinses Cristina.

Een voormalige zakenpartner van Urdangarín bij de van miljoenfraude verdachte stichting Nóos heeft justitie drie mails overhandigd waaruit zou blijken dat de Spaanse koning in 2007 bemiddelde voor zijn schoonzoon. Juan Carlos zou de toenmalige regiopremier Francisco Camps van Valencia hebben gewezen op Urdangaríns pogingen een extra ploeg te regelen voor de zeilwedstrijd America's Cup die destijds in Valencia werd gehouden.

De mails zijn pikant omdat ze aan de ene kant de recente getuigenis van Urdangarín bij de onderzoeksrechter op Palma de Mallorca ontkrachten dat hij na 2006 niets meer met de stichting Nóos te maken gehad zou hebben. Maar ook brengen de mails aan het licht dat koning Juan Carlos - en prinses Cristina die ook in de mails wordt genoemd - hierin een actievere rol hebben gehad dan zij tot nu toe beweerden.

Intussen kunnen veel Spanjaarden hun 74-jarige vorst nog altijd niet vergeven dat hij zo bot is geweest om in tijden van ernstige crisis op olifantenjacht naar Botswana te gaan. Helemaal verontwaardigd lijken de leden van natuurorganisaties en de Spaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds (WNF), waarvan Juan Carlos al jaren erevoorzitter is. Tienduizenden hebben via de website Actuable de koning - die bij een onfortuinlijke val tijdens de safari een heup brak - opgeroepen afstand doet van zijn voorzitterschap.

Daarnaast vragen veel Spanjaarden zich af of Juan Carlos wel de zorgzame echtgenoot en familieman is waarvoor ze hem altijd hielden. Zo hebben weinigen er een goed woord over dat de koning zijn safari niet onderbrak om zijn oudste kleinzoon, die vorige week gewond raakte bij een schietincident, op te zoeken.

Maar echt ontzet lijken veel Spanjaarden door de berichten dat Juan Carlos in Botswana op stap was met de Duitse prinses Corinna zu Sayn-Wittgenstein, van wie al jaren wordt gefluisterd dat zij zijn maîtresse is. Het zou verklaren waarom koningin Sofia maandag slechts 20 minuten bij haar echtgenoot op ziekenbezoek wenste te zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden