Duitse president Wulff treedt af: 'Gekwetst door de media'

De Duitse president Christian Wulff heeft zojuist in een korte persverklaring zijn aftreden bekendgemaakt. Hij kan naar eigen zeggen niet meer op het vertrouwen van een brede meerderheid van de bevolking rekenen, dat voor de uitoefening van zijn functie noodzakelijk is. Daardoor kan hij zijn taken niet meer zonder beperkingen vervullen. Dat zei Wulff tijdens een rechtstreeks op tv uitgezonden verklaring.

Redactie/ANP
Christian Wulff vlak na zijn verklaring dat hij aftreedt als bondspresident. Beeld reuters
Christian Wulff vlak na zijn verklaring dat hij aftreedt als bondspresident.Beeld reuters

Wulff trad samen met zijn vrouw Bettina voor de pers in de Grote Ontvangstzaal van Schloss Bellevue, het kasteel in hartje Berlijn dat dienst doet als residentie van de Duitse presidenten. Wulff zei dat hij en zijn vrouw 'gekwetst' zijn door de berichtgeving in de media de afgelopen weken.

'Ik heb fouten gemaakt, maar ik was altijd oprecht,' aldus de aftredende president. De christendemocratische president is in de problemen gekomen door een reeks affaires.

Merkel
De Duitse bondskanselier Merkel zei respect te hebben voor het besluit van Wulff om af te treden, maar de beslissing ook ernstig te betreuren.

Merkel liet in een korte verklaring weten dat de regerende coalitiepartijen met de oppositie gaan praten over een presidentskandidaat die hun gezamenlijke goedkeuring kan wegdragen.

Immuniteit
Het aftreden van het Duitse staatshoofd komt niet onverwacht nu het Openbaar Ministerie om de opheffing van zijn immuniteit heeft gevraagd. Volgens de grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische SPD, was er een 'ondraaglijke' situatie ontstaan. Wulff toonde zich vandaag overtuigd dat hij uiteindelijk strafrechtelijk van alle blaam zal worden gezuiverd, ook al heeft hij in moreel opzicht fouten gemaakt.

Bondskanselier Angela Merkel kwam om 11.30 uur eveneens met een verklaring. Hierin bedankt de bondskanselier Wulff voor de bijna 20 maanden die hij als tiende president van de Bondsrepubliek Duitsland heeft gediend. Wulff en zijn vrouw Bettina hebben Duitsland in binnen- en buitenland waardig vertegenwoordigd, aldus Merkel.

Het ministerie in Hannover zegt dat er verdenkingen zijn dat Wulff onterecht gunsten heeft aangenomen. Er kon alleen een onderzoek worden ingesteld als zijn immuniteit werd opgeheven.

Wulff, in 2010 de kandidaat van bondskanselier Angela Merkel voor het presidentschap, lag zwaar onder vuur vanwege onder meer een omstreden privélening. Wulff had aanvankelijk verzwegen dat hij toen hij nog minister-president van Nedersaksen was, via-via een lening op gunstige voorwaarden had weten af te sluiten.

Mediaberichten

Duitse journalisten ontdekten steeds meer verdachte omstandigheden. Vervolgens bleek dat Wulff had geprobeerd de publicatie van artikelen over deze zaak tegen te houden. Volgens het Openbaar Ministerie in Hannover bieden mediaberichten en documenten genoeg aanknopingspunten voor een eerste verdenking.

De Duitse president heeft een goeddeels ceremoniële functie en dient als een morele autoriteit. Door de affaire was de populariteit van Wulff aanzienlijk gedaald. Critici zetten vraagtekens bij de integriteit en het beoordelingsvermogen van Wulff als president.

Wulff is de derde Duitse president die zijn functie moet neerleggen. Heinrich Lübke (CDU) die in opspraak was gekomen omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de bouw van concentratiekampen, kondigde in 1968 aan dat hij zijn ambtstermijn niet zou volmaken. Wulffs voorganger Horst Köhler (CDU) stapte in 2010 op na omstreden uitlatingen over de inzet van het Duitse leger in het buitenland.

Opvolging bij consensus

Een opvolger voor Wulff moet een kandidaat zijn die door alle democratische partijen in Duitsland wordt gesteund. Dat heeft de SPD, de grootste oppositiepartij, geëist.

Wulff en zijn voorganger Horst Köhler werden allebei naar voren geschoven door hun partijgenote Angela Merkel (CDU) en gekozen door een centrumrechtse meerderheid in de Bondsvergadering. Köhler kreeg bij de verkiezing voor zijn eerste ambtstermijn in 2004 maar één stem meer dan nodig. Wulff kreeg in 2010 pas in de derde stemronde de vereiste meerderheid.

De dominee en oud-DDR-mensenrechtenactivist Joachim Gauck trok toen zijn kandidatuur in. Gauck was destijds de kandidaat van SPD en Groenen. De fractiesecretaris van de SPD in de Bondsdag sprak zich vanmorgen uit voor een nieuwe kandidatuur van de 72-jarige Gauck.
Volgens berekeningen van experts hebben de coalitiepartijen CDU/CSU en FDP samen momenteel 1 à 3 stemmen meer dan de absolute meerderheid in de Bondsvergadering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden