nieuws

Duitse politie voorkomt dat gewapende militie immigranten terugjaagt over de Poolse grens

De Duitse politie heeft een gewapende groep mannen verjaagd bij de grens met Polen. De mannen trokken naar het gebied nadat een extreem-rechtse organisatie had opgeroepen tot het vormen van een burgerwacht. De laatste weken komen steeds meer vluchtelingen vanuit Polen naar Duitsland.

Demonstraten houden een spandoek omhoog met de tekst: 'Tegen oude en nieuwe nazi's’ tijdens een wake tegen de extreem-rechtse organisatie Der Dritte Weg die immigranten vanuit Duitsland terug wilde jagen naar Polen. Beeld REUTERS
Demonstraten houden een spandoek omhoog met de tekst: 'Tegen oude en nieuwe nazi's’ tijdens een wake tegen de extreem-rechtse organisatie Der Dritte Weg die immigranten vanuit Duitsland terug wilde jagen naar Polen.Beeld REUTERS

Duitse agenten hielden de mannen staande na een zoektocht in het gebied rond de plaatsen Guben en Neiße-Damm, een strook van ongeveer vijftig kilometer langs de Poolse grens. De politie vond onder meer pepperspray, wapenstokken, een bajonet en een machete. De mannen waren in de nacht van zaterdag op zondag het gebied ingetrokken, nadat de extreem-rechtse organisatie Der Dritte Weg aanhangers had opgeroepen illegale migranten eigenhandig tegen te houden.

De grootste groep, van dertig man, werd al voor middernacht staande gehouden in een dorpje aan de grens. In de loop van de nacht plukte de Duitse politie elders in het gebied kleine groepjes vermoedelijke rechts-extremisten van straat. Het grootste deel van de mannen komt uit de regio, de overigen waren afkomstig uit andere Duitse deelstaten. Zij hebben een gebiedsverbod gekregen voor de regio rond Guben, een plaats met ongeveer 16 duizend inwoners. Wie wapens bij zich had, wordt vervolgd.

In de binnenstad van Guben hielden zaterdagnacht ongeveer 25 mensen een wake tegen racisme. ‘We willen de regio niet in handen laten vallen van neo-nazi’s’, verklaarde de organisatie. ‘Wij willen duidelijk maken dat asiel een mensenrecht is en blijft.’ De burgemeester van de stad riep mensen op het recht niet in eigen hand te nemen.

Belarus

De spanning in het grensgebied loopt al weken op, als gevolg van het toenemende aantal migranten dat via Polen Duitsland probeert te bereiken. Alleen al in oktober hield de Duitse politie ruim 1.800 vluchtelingen staande in het gebied.

De toename is het directe gevolg van de politiek van de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko, die uit woede jegens de Europese Unie vluchtelingen heeft opgeroepen om via zijn land de EU binnen te gaan. Migranten uit landen als Irak, Syrië en Afghanistan kunnen zonder visumplicht het vliegtuig nemen naar Minsk, en van daaruit ongehinderd over land naar de Poolse grens reizen. Via Polen hopen velen van hen Duitsland te bereiken.

Loekasjenko

Loekasjenko begon met dit beleid in mei van dit jaar, nadat de Europese Unie zware sancties tegen Belarus instelde. Die sancties waren een reactie op het gewelddadig neerslaan door Loekasjenko’s veiligheidsdiensten van protesten tegen zijn regime, na vermoedelijk frauduleuze verkiezingen. Loekasjenko wordt wel de laatste dictator van Europa genoemd.

Polen is inmiddels begonnen met de bouw van een afrastering aan de grens met Belarus. In een interview met de boulevardkrant Bild zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, dat een dergelijke bescherming van de EU-buitengrenzen ‘legitiem’ is. Duitsland zelf heeft 800 extra politieagenten naar het grensgebied met Polen gestuurd. De twee landen voeren daar gezamenlijke patrouilles uit.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei vrijdag dat de EU geen muren of metalen afrasteringen gaat financieren. ‘We zien het gedrag van de Belarussische regering als een hybride aanval, maar de mensen die hij gebruikt zijn slachtoffers die hulp nodig hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden