Duitse persvrijheid ter discussie na airmiles-onthulling

Als tien hoofdredacteuren van gerenommeerde media als Der Spiegel en Frankfurter Allgemeine het opnemen voor de Bild-Zeitung, is er iets ongebruikelijks aan de hand in Duitsland....

Van onze correspondent Philippe Remarque

De verontwaardiging van de hoofdredacteuren geldt Franz Müntefering, als secretaris-generaal van de SPD de trouwste waakhond van bondskanselier Schröder. Hij heeft bij het openbaar ministerie een klacht ingediend tegen Bild, de Bond van Belastingbetalers en een voormalige medewerker van deze lobbyclub. Ze zouden de privacy van bondsdagleden hebben geschonden door hun airmile-gebruik openbaar te maken.

Bild publiceert sinds een week steeds nieuwe gegevens over het gebruik van Lufthansa-airmiles die bondsdagleden met dienstreizen hebben verworven en vervolgens voor privé-reizen gebruiken. Een voorschrift van de Bondsdag verbiedt dit. Bij elke reiskostendeclaratie ondertekenen de politici opnieuw de duidelijke belofte de airmiles alleen voor dienstreizen te gebruiken.

Het jongste slachtoffer is Rezzo Schlauch, fractievoorzitter van de Groenen, die met de bonuspunten een vakantievlucht (business class) naar Thailand maakte. Hij heeft de zo bespaarde zevenduizend euro inmiddels aan de Bondsdag overgemaakt en wil niet aftreden. Zijn partijgenoot Cem Özdemir en de Berlijnse loco-burgemeester Gregor Gysi (PDS) hebben wel hun politieke loopbaan beëindigd.

De SPD is zelf nauwelijks getroffen, maar vermoedt zo vlak voor de verkiezingen een campagne tegen links. 'Dit was al sinds vorige herfst bekend, maar wordt nu stukje bij beetje naar buiten gebracht', aldus Müntefering. 'We laten ons door een campagne van de Bild-Zeitung niet kapot maken', zei hij onder luid applaus in Hannover. De SPD-fractievoorzitter in de Bondsdag overweegt zelfs een 'verandering van het mediarecht'.

De Bond meldde het misbruik vorige herfst al aan het secretariaat van de Bondsdag onder leiding van voorzitter Thierse (SPD), maar deze reageerde niet. Vervolgens schakelde zij Bild in, dat zegt op te komen voor de 'kleine man'.

Trots presenteerde de krant maandag de steun van de andere hoofdredacteuren. Frankfurter Allgemeine-collega Frank Schirrmacher meende dat Müntefering handelt naar 'het principe van de wilden: na de aardbeving slaat men de seismograaf in'. Het begint er naar uit te zien dat de SPD met zijn nerveuze reactie in eigen doel heeft geschoten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden