Duitse moeder zet Holland International in de etalage

Het Duitse warenhuisconcern Kaufhof, onder meer eigenaar van Holland International, stoot al zijn activiteiten op reisgebied af. Met onder meer het Duitse TUI wordt onderhandeld over het Nederlandse dochterbedrijf....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Kaufhof, onder meer eigenaar van de gelijknamige Duitse warenhuisketen en de Vobis-computerwinkels, trekt zich volgens een woordvoerder terug op zijn kernactiviteit detailhandel. Het reisbedrijf draaide de afgelopen jaren weliswaar met winst, maar dat was volledig te danken aan de niet-Duitse onderdelen. Het dochterbedrijf in Duitsland boekte forse verliezen, maar op de omvang daarvan wil Kaufhof niet ingaan.

Eind vorig jaar werd bekend dat de Duitse reisorganisatie TUI, die al 40 procent in handen heeft van Nederlands andere reisgigant Arke, een bod had uitgebracht op de Duitse concurrent ITS. Die overname is echter door het Duitse kartelbureau verboden. TUI en ITS zouden in Duitsland een te groot marktaandeel krijgen.

De woordvoerder van Holland International erkent dat Kaufhof met TUI onderhandelt over de verkoop van de Nederlandse reisorganisatie. 'Maar', zo laat hij er direct op volgen, 'Kaufhof praat met meer gegadigden.' Zo zou volgens hem ook het Britse Airtours belangstelling hebben getoond voor Holland International. Kaufhof bezit 91 procent van de aandelen holland International; KLM heeft de rest.

Als Holland International en Arke samen gaan, dan ontstaat op de Nederlandse reismarkt een reusachtig concern met een marktaandeel van ongeveer 25 procent. De gezamenlijke omzet is ongeveer drie miljard gulden, waarvan dik 1,5 miljard afkomstig is van Holland International.

Arke is nog voor 60 procent eigendom van de onlangs vertrokken directeur F. Franssen. Hij is als topman opgevolgd door de voormalige Fokker-baas E. Nederkoorn. Bij Holland International, dat voor 9 procent eigendom is van KLM, is de toppositie momenteel vacant na het verrassende vertrek onlangs van directievoorzitter E. Kruijff.

Kaufhofs dochterbedrijf ITS boekte over 1993 een omzet van 3,3 miljard mark. Volgens een woordvoerder werd er dankzij de Zwitserse, Belgische en Nederlandse onderdelen winst gemaakt. Het hele Kaufhof-concern boekte over 1993 een omzet van 23 miljard mark. De winst kwam uit op een kleine 240 miljoen mark.

Niet bekend

Holland International maakte gisteren bekend dat het Travel Team in Den Haag overneemt. Daarover is overeenstemming bereikt met directeur-eigenaar A. Schumann. Travel Team is specialist op het gebied van bezoek van buitenlandse toeristen aan Nederland. De onderneming telt 17 medewerkers en haalde vorig jaar een omzet van circa 22 miljoen gulden.

Travel Team zal nauw samenwerken met de afdeling inkomend toerisme van Holland International in Amsterdam en het Rotterdamse Holland International Spido. Volgens Holland International past de overname in het streven naar voortdurende uitbreiding van de marktpositie, gezien de steeds sterker wordende concurrentie en de noodzaak tot versterking van de doelmatigheid. De algehele leiding komt in handen van Schumann. De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.