Duitse minister treedt af om fouten Defensie

Na het eerdere ontslag van de hoogste Bundeswehr-generaal is vrijdag ook de Duitse minister Franz Josef Jung (CDU) afgetreden. Jungs positie was sterk onder druk komen te staan, na onthullingen over achtergehouden informatie rond de luchtaanval bij het Afghaanse Kunduz, begin september.

Het aftreden volgt op maandenlange scherpe nationale en internationale kritiek op de opstelling van Jung en de Duitse regering. Jung was minister van Defensie op het moment van de luchtaanval op een door de Taliban gestolen benzinetanker. Hij zit net een paar weken in het nieuwe kabinet als minister van Werkgelegenheid.

Jung heeft de dagen na de aanval steeds vol gehouden dat er geen burgerslachtoffers waren gevallen. De NAVO kwam echter met een onderzoek dat er zich onder de 142 doden 30 tot 40 burgers bevonden.

In een verklaring bij zijn aftreden vrijdag ontkende Jung opnieuw dat hij over de informatie van de burgerslachtoffers beschikte. Hij zei met zijn aftreden echter ‘de verantwoordelijkheid voor de interne informatievoorziening binnen het ministerie’ te willen nemen.

Beschadiging regering Merkel

Het aftreden zal nog geruime tijd een uiterst belastende kwestie blijven voor de net geïnstalleerde regering van Angela Merkel. Het maakt opnieuw discussies los over de wenselijkheid van de aanwezigheid in Afghanistan. Merkel liet vrijdag weten ‘geschokt’ te zijn over het achterhouden van de informatie binnen het ministerie, maar zij zegt ervan uit te gaan dat Jung de waarheid spreekt.

De nieuwe defensieminister Karl-Theodor Zu Guttenberg, die ook de informatiepolitiek van zijn voorganger heeft verdedigd, kondigde een groot onderzoek aan over de ondoorzichtige gang van zaken binnen zijn departement. Volgens hem zijn er al negen berichten over de kwestie waarover hij bij zijn aantreden niet geïnformeerd zou zijn geweest. Er komt vrijwel zeker een parlementair onderzoek naar het achterhouden van de informatie bij Defensie.

Bloedigste actie Bundeswehr in 60 jaar

Afgelopen donderdag meldde de krant Bild dat het beschikking had over geheime informatie van de militaire politie. Hieruit bleek dat het ministerie van Defensie wel degelijk had moeten weten van de burgerslachtoffers.

De luchtaanval werd uitgevoerd door een Amerikaans vliegtuig, in opdracht van een Bundeswehr-commandant. Het is de bloedigste actie in het 60-jarige bestaan van de Bondsrepubliek, waarbij de Bundeswehr betrokken was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.