Duitse minister Rühe neemt affaire met geweldvideo's hoog op

Het Duitse ministerie van Defensie jaagt op de militairen die met geweldvideo's het imago van de Bundeswehr hebben beschadigd. 'Zonder pardon worden zij vervolgd', verklaarde maandag minister Volker Rühe....

Van onze correspondent

BONN

Een van de verdachten, een inmiddels afgezwaaide sergeant, heeft voor de televisie verklaard dat onder de dienstplichtigen rechts-extreme propaganda wordt verspreid. Hakenkruisvlaggen en nazi-onderscheidingen worden volgens de 24-jarige sergeant in verschillende legerplaatsen gekoesterd, met medeweten van de leiding.

De sergeant was gelegerd in Schneeberg, een kazerne in de deelstaat Saksen, waar zogenoemde Alpenjagers worden opgeleid. In deze kazerne zijn de video's gemaakt, waarop 'fel-realistische' oefeningen zijn te zien van Duitse deelnemers aan de SFOR-operatie in Bosnië. In april dit jaar leidde zo'n video tot grote commotie; vorige week doken nieuwe opnamen op.

Een van de deelnemers blijkt de sergeant te zijn die thans met zijn interviews nieuwe opschudding heeft veroorzaakt. Volgens minister Rühe is de sergeant niet serieus te nemen. Hij zou rechts-extreme sympathieën hebben en daarom oneervol uit het leger zijn ontslagen. Daarna zou hij voor veel geld de tapes hebben verkocht aan een commerciële tv-zender.

Minister Rühe heeft tevens de inspecteur-generaal en de parlementaire controleur van het leger, de christen-democratische Claire Marienfeld, opgedragen nog eens extra te kijken naar de politieke gezindheid van de Bundeswehr. De sociologische faculteit van de universiteit in Konstanz heeft een dergelijk onderzoek al achter de rug. Onderzocht is de politieke kleur van de aspirant-officieren aan de militaire academie.

De bevindingen van de onderzoekers zijn niet alarmerend, althans nauwelijks verrassend. De meeste studenten (55 procent) werden 'rechts van het midden' ingeschaald. Enkele media concludeerden dat het naoorlogse Duitse leger nog steeds 'bruine tendensen' vertoont. Minister Rühe noemt deze interpretatie 'unfair en onterecht'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden