Duitse metaal krijgt 4 procent loonsverhoging

De 3,5 miljoen werknemers in de Duitse metaal en elektroindustrie krijgen gerekend over een periode van twee jaar een loonsverhoging van circa 4 procent....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De nieuwe cao, dinsdagochtend tot stand gekomen na langdurige onderhandelingen en een relatief korte staking in de deelstaat Beieren, geldt in eerste instantie voor de 700 duizend werknemers in de Beierse metaal. Indien de leden van IG Metall in Beieren het akkoord onderschrijven, geldt de cao als basis voor de loononderhandelingen in de overige Westduitse deelstaten. Ook andere branches zullen het 'akkoord van München' als richtsnoer gebruiken.

Voor de werknemers in de vijf Oostduitse deelstaten werd in 1991 een regeling getroffen, die neerkomt op het stapsgewijs verhogen tot eind 1996 van de lonen naar het westniveau. De Oostduitse metaal betaalt thans nog 87 procent van het 'westloon'.

De nieuwe cao komt ongeveer neer op de algemene verwachtingen. Verrassend is slechts dat de overeenkomst geldt voor een periode van twee jaar. Dat de invoering van de 35-urige werkweek (elf jaar geleden overeengekomen na langdurige en massale stakingen) zou worden uitgesteld, had niemand verwacht, ondanks de dreigementen van het werkgeversverbond Gesamtmetall.

In detail ziet de cao er als volgt uit: over de maanden januari tot en met april krijgt iedereen een bedrag ineens van 152,50 D-mark. Op 1 mei wordt het basisloon verhoogd met 3,4 procent. Op 1 december gaat het nieuwe cao-loon nog eens omhoog met 3,6 procent . Dit bedrag blijft van kracht tot eind december 1996.

Het bruto cao-loon, dus de minimale beloning, van een doorsnee werknemer in de Duitse metaal bedraagt nu nog 2750 mark per maand. In de praktijk, inclusief toeslagen en speciale uitkeringen, komt het bruto maandloon op 3200 mark, 3550 gulden.

Zoals gebruikelijk interpreteren beide partijen de uitkomst verschillend. IG Metall spreekt over een loonsverhoging van gemiddeld 4 procent; Gesamtmetall houdt het op een verbetering van 3,8 procent. In de afgelopen drie jaar heeft Duitslands grootste vakbond genoegen genomen met minieme aanpassingen, die in de praktijk neerkwamen op 'nulrondes'.

De officieel geregistreerde werkloosheid is in de maand februari licht gedaald van 10 tot 9,9 procent. In totaal zitten 3,827 miljoen mensen zonder werk. Verdeeld over het oosten en westen van de republiek bedraagt de werkloosheid in West-Duitsland 8,8 procent en in de voormalige DDR 14,7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden