Duitse media speculeren over gebrek aan nieuws

De kop van de Welt am Sonntag (Heute Kanzlertag) was achterhaald voordat de lezers hem onder ogen kregen. Want de onderhandelaars van CDU/CSU en SPD hebben het verlossende antwoord op de ‘kanseliersvraag’ opnieuw verdaagd....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Bij gebrek aan harde nieuwsfeiten wordt aanhoudend gespeculeerd over de toedracht van het gebrek aan harde nieuwsfeiten. Neemt de onenigheid tussen de beoogde coalitiepartners toe? En zo ja: wat zou de oorzaak kunnen zijn? Houden de sociaal-democraten toch aan bondskanselier Schröder vast, of bedingen zij een te hoge prijs voor diens vertrek?

Of bieden de onderhandelingen juist zoveel perspectief, dat de deelnemers hebben besloten om – niet gehinderd door pottenkijkers en betweters – nog een nachtje door te praten zodat zij op een nader te bepalen tijdstip een compleet akkoord wereldkundig kunnen maken? Inclusief een programmatische blauwdruk en een namenlijst van ministers?

Niemand weet het, of wekt ook maar de indruk het te weten. En bij gebrek aan beter wordt de mediastilte zelf tot testcase voor de grote coalitie opgewaardeerd: door niet te lekken, geven de coalitiepartners blijk van hun betrouwbaarheid. Maar intussen wachten de media rond het Rijksdaggebouw al dagen op het eerste levensteken van de nieuwe regering. De kardinalen in Rome kwamen deze zomer beduidend sneller ter zake.

Omdat de mensen toch iets willen vernemen over de vorderingen, doodt men de tijd met speculeren. En omdat de speculaties hangende de informatiestop niet van bevoegde zijde worden tegengesproken, gaan ze een eigen leven leiden. Zo doet al een aantal dagen het gerucht de ronde dat Gerhard Schröder als vice-kanselier en minister van Buitenlandse Zaken deel zal uitmaken van de regering-Merkel. Vanuit de CDU-achterban is met ontsteltenis op deze eventualiteit gereageerd, maar de Welt nam het bericht zo serieus, dat ze zich verdiepte in het enige precedent uit de Duitse historie: Gustav Stresemann (1878-1929) werd ook pas minister van BZ nadat hij bondskanselier was geweest. En in die hoedanigheid heeft hij het tot winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede geschopt – een perspectief dat Schröder moet aanspreken.

Maar ja, in andere speculaties verhuizen de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, en zijn collega van Economische Zaken, Wolfgang Clement (beiden SPD) weer naar BZ.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden