Duitse kloon aapt succesvolle Senseo na

Lijken ze niet erg veel op elkaar? Welnee, zeggen ze bij winkelketen BCC, de Bosch Gustino is veel duurder dan de Philips Senseo, dat scheelt toch al gauw drie eurotientjes....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De kloon is gemaakt door het Duitse Bosch. Daar ziet men met lede ogen het succes aan van de Senseo. In Nederland zijn meer dan drie miljoen apparaten verkocht. Hier heeft 40 procent van de huishoudens zo'n machine, die in de laboratoria van Philips en Douwe Egberts is ontwikkeld.

Het succes beperkt zich niet tot de Nederlandse markt, waar het apparaat als eerste begin 2001 werd geroduceerd. Wereldwijd zijn er bijna zeven miljoen verkocht. Duitsland en de VS zijn lucratieve markten. Apparatenbouwers doen daar verwoede pogingen een Senseo na te maken, inclusief schuimlaag op de koffie. In Duitsland verkoopt Melitta sinds oktober een padmachine. Die is alleen geschikt voor eigen, vierkante koffiepads. Een andere Duitse firma, Petra Electric, heeft samen met de Duitse koffiefabrikant Jacobs een padmachine ontwikkeld. Die My Cup is wgeschikt voor de ronde standaardpads van Douwe Egberts. Ook dit apparaat is net in Duitsland te koop.

Beide Duitse machines vertonen weinig vormgelijkenis met de Senseo. De Gustino van Bosch lijkt daar daarentegen wel sterk op: hoog, drie knoppen en een waterbak achterop, en dat alles in heldere kleuren.

Technisch werkt de Gustino anders. De machine heeft een verwarmingsspiraal, en geen boilertje voor het opwarmen van water, zoals de Senseo. Koud water dat daar doorheen stroomt, wordt direct opgewarmd.

Daarmee is de Gustino de snelste pad-automaat, claimt Bosch, dat het apparaat deze week als eerste in Nederland heeft geroduceerd. Duitsland en andere Europese landen volgen de komende weken.

De zettechniek is anders, maar lijkt de machine niet erg veel op de succesvolle Senseo? Bij Bosch vinden ze van niet. 'Padapparaten waar twee kopjes onder moeten, lijken in grote lijnen al gauw op elkaar. Nee, de vormgeving is onderscheidend, onze Gustino is hoekiger, de Senseo heeft rondere vormen.'

Vormrecht is belangrijk. Begin september veroordeelde de Utrechtse rechtbank winkelketen Kruidvat tot betaling van 25 duizend euro aan stofzuigerfabrikant Dyson, als voorlopige voorziening. Bovendien moest Kruidvat alle stofzuigers van het merk Zyklonen-Power uit de winkels halen omdat die machine te veel leek op de karakteristiek vormgegeven zakloze Dyson-stofzuiger.

Ja, zegt een woordvoerder van Douwe Egberts, onze juristen vinden die Dyson-zaak interessant. Voor de vraag of er stappen komen, moet u bij Philips zijn, daar gaan ze over het apparaat. 'Wij hebben het druk met de vele namakers van onze gepatenteerde pads.' Philips: 'Het Senseodesign is wettelijk beschermd. Onze juridische afdeling bekijkt of Bosch hier met de Gustino inbreuk op maakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden