Duitse kiezer wilde Kohl noch roodgroen

De Duitse kiezer wilde bovenal 'een nieuw gezicht', Kohl moest weg, maar een roodgroene coalitie was niet de bedoeling. Tot deze conclusie komt het grootste politieke opiniepeilingbureau, de Onderzoeksgroep Verkiezingen van de universiteit van Mannheim....

Van onze correspondent

BONN

In hun analyse schrijven de onderzoekers: 'Ofschoon men zeer duidelijk een nieuwe kanselier wenste, wilde een meerderheid van de kiezers geen roodgroene coalitie. Zo'n coalitie had vlak voor de verkiezingen de voorkeur van slechts 36 procent. Twaalf procent maakte het niets uit, maar 49 procent was ertegen. Ook van de SPD-aanhang was 22 procent tegen samenwerking met de Groenen.'

De overwinning van de SPD schrijven de onderzoekers verder toe aan de hoop dat Schröder de meeste expertise kan mobiliseren tegen de werkloosheid. Meer dan 42 procent was deze mening toegedaan. Het belang van een succesvolle bestrijding van de werkloosheid drong naar de achtergrond de overtuiging van veel kiezers dat CDU/CSU competenter is in internationale politiek.

De grootste verschuiving van CDU/CSU naar SPD hebben de onderzoekers vastgesteld onder de kiezers van 45 jaar en ouder. In deze groep waren het vooral de vrouwen die veel meer dan gemiddeld verhuisden van Kohl naar Schröder.

Inmiddels is de verwachte discussie begonnen over de peilingen, die nog op zondagochtend een nek-aan-nek race voorspelden, terwijl Schröder in werkelijkheid 5,8 procent voor Kohl eindigde. Pikant is dat juist het Demoscopisch Instituut Allensbach vlak voor zondag als enige redelijk nauwkeurig (0,8 procent te positief) het verlies van Kohl had voorspeld. Allensbach wordt immer verweten te nauwe banden met Kohl te onderhouden en werd tijdens de campagne in verschillende media en door de concurrentie 'onbetrouwbaar' genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden