Duitse justitie in het offensief tegen 'dodelijke dieetpil'

'Wie nu de politie opbelt dat zijn overleden buurvrouw op dieet was, heeft nog dezelfde dag justitie over de vloer.' Mr E....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Wat aanvankelijk veel weg had van een verlate zomercampagne van de boulevardpers is in recordtijd uitgegroeid tot een landelijke justitiële operatie, die zulke hysterische vormen heeft aangenomen dat niemand er meer omheen kan, 'terwijl er nog geen lijk is te bekennen', aldus Johann.

Daar denkt het Openbaar Ministerie anders over. Van minstens twee overleden vrouwen wordt gevreesd dat zij het slachtoffer zijn geworden van een in België ontwikkelde 'gifcapsule', zogenaamd een plantenextract, maar in werkelijkheid een preparaat met volgens de Keulse farmacoloog Kuno Güttler gevaarlijke chemische bestanddelen.

'Teufelszeug', vat de arts zijn bevindingen samen. Een derde gebruikster ligt al geruime tijd in coma in een Keuls ziekenhuis. Volgende week worden de resultaten bekend van de sectie die is verricht op het lijk van een van de vrouwen.

Zonder recept blijkt het 'duivelse goedje' bij veel Duitse artsen en apothekers te verkrijgen. Hetgeen niet zou mogen, omdat de Duitse Artsenkamer in Düsseldorf de pil niet vertrouwde toen de organisatie al vorig jaar het recept onder ogen kreeg. Enkele medici hebben zich inmiddels gemeld met de geruststellende mededeling dat zij geen schadelijke gevolgen hebben kunnen diagnostiseren.

De uitvinder van de pil, de homeopaat Yvan Coesens uit het Vlaamse Gent, belooft wonderen; de kilo's zouden er vanaf vliegen. Omdat hij de receptuur heeft doorverkocht aan drie apothekers en een arts in Euskirchen (Eifel) heeft de Belg sinds enkele weken het Sonderkommando Gent van de Keulse justitie op z'n dak.

De Belg heeft zijn praktijk inmiddels naar Luxemburg verlegd, waar de Luxemburgse autoriteiten afgelopen woensdag op verzoek van de Duitse collega's huiszoeking verrichtten. Coesens bleek met vakantie.

'SoKo Gent' gaat niet zachtzinnig te werk. De apothekers en arts uit Euskirchen zijn in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van dood door schuld. Menig apotheker voelde zich bedreigd toen afgelopen dagen plotseling de recherche in de winkel verscheen en doelgericht afstapte op de voorraden dieetprodukten. Ook particulieren zijn het slachtoffer, omdat 'SoKo Gent' heeft ontdekt dat de Belgische pil tevens door thuiswerkers wordt verhandeld via krantenannonces.

Donderdag werd tijdens een razzia bij een 54-jarige huisvrouw in Keulen 'een gigantische hoeveelheid' capsules gevonden. De vrouw werd na verhoor weer op vrije voeten gesteld. In haar woning werden niet alleen pillen, maar ook een adressenlijst gevonden, waaruit bleek dat zij door de gehele republiek leverde, tot ver in de voormalige DDR.

Officier van justitie Regine Appenrodt in Keulen meldt dat er dagelijks 'tientallen aangiften binnenkomen, die allemaal nog moeten worden behandeld'. Het leeuwedeel van de bellers (99 procent) zijn vrouwen. Dankzij drie opengestelde infotelefoonlijnen ten behoeve van ongeruste afslankers is een lange lijst van verdachte artsen en apothekers samengesteld.

'SoKo Gent' heeft ook de Belgische justitie op de hoogte gesteld van de verdachte slankheidspil en haar uitvinder Coesens. Een woordvoerder van het parket in Brussel vertelde vrijdag tegen het persbureau AFP dat Coesens' medische bevoegdheid door de Artsenkamer in Vlaanderen achttien maanden lang is ingetrokken. Strafrechtelijk is Brussel niet van plan actie te ondernemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden