Duitse helikopters geven luchtsteun aan Nederlanders in Mali

Duitse helikopters gaan vanaf volgend voorjaar luchtsteun geven aan 290 overgebleven Nederlandse militairen in Mali. Het gaat om drie Tiger gevechtshelikopters en drie NH90 transporttoestellen die de Nederlanders vanaf maart of april een jaar lang in het Afrikaanse land moeten beschermen en vervoeren. De Duitsers sturen ook twee reserve heli's mee.

Een Nederlandse militair in Mali. Beeld anp
Een Nederlandse militair in Mali.Beeld anp

Dit meldt het Duitse persbureau DPA. De Duitse regering moet het voorstel nog bekendmaken.

Eerder deze maand besloot Nederland om de bijdrage aan de VN-missie in Mali bijna te halveren van 450 naar 290 militairen. Zij richten zich vooral op het verzamelen en analyseren van inlichtingen. De eigen luchtsteun gaat echter verdwijnen, omdat de Nederlandse helikopters zijn versleten en nodig terug moeten voor onderhoud. Begin oktober zei het kabinet uit te gaan van een 'naadloze overdracht' van de helikoptercapaciteit aan een bondgenoot. Kennelijk is Duitsland bereid gevonden om Nederland uit de brand te helpen.

Nederlandse militairen zijn in Mali om veiligheid en stabiliteit te herstellen nadat islamitische rebellen in 2013 hadden geprobeerd het land over te nemen. Het kabinet heeft maandenlang geaarzeld over het verlengen van de missie, omdat het de manschappen niet wil achterlaten zonder luchtsteun van helikopters. Vooral VVD-minister Hennis van Defensie en de vakbonden hameren daarop.

undefined

Trauma

De VVD heeft als harde eis dat wordt vastgehouden aan het 'golden hour' - wat betekent dat een militair binnen een uur op een operatietafel moet kunnen liggen als hij of zij gewond raakt. In een uitgestrekt land als Mali is dat alleen mogelijk als zo'n militair per helikopter vervoerd kan worden.

Sinds de val van de enclave Srebrenica in 1995 kampt de Nederlandse krijgsmacht met een trauma over gebrek aan luchtsteun. De destijds door de VN toegezegde luchtsteun bleef uit. In de kabinetsbrief over Mali van 7 oktober staat dat de luchtsteun met de bondgenoten is geregeld, maar nog niet door wie.

Ook voor Duitsland is luchtsteun een gevoelig onderwerp. De NH90 helikopters waarmee het medische evacuaties kan uitvoeren zijn geen probleem. Maar het inzetten van gevechtshelikopters is precair, omdat Duitsland volgens de grondwet alleen meedoet aan vredesoperaties en dus niet zomaar vuursteun mag inzetten.

Duitsland heeft zelf 520 VN-blauwhelmen in Mali gestationeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden