Duitse Groenen zwakken anti-NAVO-standpunt af

Nog net op tijd voor het partijcongres van de favoriete coalitiepartner, de SPD, hebben de Duitse Groenen afscheid genomen van hun anti-NAVO-standpunt....

Van onze correspondent

BONN

De aangepaste tekst wijkt nog steeds af van de brede consensus bij alle grote politieke partijen over het Duitse veiligheidsbeleid. Dat de Groenen niet langer het NAVO-lidmaatschap van Duitsland in twijfel trekken, werd gisteren in Bonn niettemin een 'enorme stap in de goede richting' genoemd.

Verrassend is vooral het tempo waarmee de Groenen zijn teruggekeerd van hun vorige maand ingeslagen weg, die hen als regeringspartij en coalitiepartner voor de sociaal-democraten ongeschikt zou maken. SPD en Groenen hopen volgend jaar september het vijftien jaar oude bewind van Helmut Kohl af te lossen.

Het compromis is een overwinning voor Joschka Fischer, in de Bondsdag een van de twee fractievoorzitters. Fischer wil graag minister van Buitenlandse Zaken worden en riep zijn partijcongres twee weken geleden op de kiezer niet langer met onrealistische beloften te bestoken. De anti-NAVO-koers was een initiatief van het partijbestuur, dat doorgaans lijnrecht tegen de fractie opereert. Het programma wordt komend voorjaar door het congres besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden