Duitse Groenen geplaagd door 'pedofilie-affaire'

Lijsttrekker Trittin van de Groenen is in opspraak omdat hij 30 jaar geleden meeschreef aan een pleidooi voor tolerantie ten aanzien van pedofielen.

BERLIJN - Het is het schrikbeeld van elke politicus. Vlak voor de verkiezingen tuimelt er een oud lijk uit de kast. Jürgen Trittin, de voorman van de Duitse Groenen, ligt onder vuur vanwege een oud document waarin wordt gepleit voor het uit het wetboek van strafrecht halen van 'geweldloze seks tussen volwassenen en minderjarigen'.


Trittin was meer dan dertig jaar geleden een van de medeontwerpers van het activistische pamflet. Zijn partij, die het toch al slecht deed in de peilingen, maakt een nieuwe buiteling vanwege deze 'pedofilie-affaire'.


Voor Trittin (59), die droomde van een ministerschap binnen een rood-groene coalitie onder leiding van Peer Steinbrück (SPD), lijkt het einde van de politieke carrière nabij. Het zou vanuit moreel oogpunt juist zijn als hij nu opstapt, oordeelt Focus online. 'Als hij nu niet vertrekt, dan bepalen de kiezers zijn politieke lot zondag wel.'


Trittins medelijstaanvoerder, Katrin Göring-Eckardt, roept wanhopig dat 'het pedofiliedebat' geen rol mag spelen tijdens de verkiezingen, maar het kwaad is al geschied. Deze voor de Groenen onverkwikkelijke zaak gaat, met nog drie dagen te gaan voor de verkiezingen, niet meer van tafel.


Bij de rechtse pers is sprake van 'Schadenfreude': wie schreeuwden er moord en brand toen het misbruikschandaal binnen de katholieke kerk werd geopenbaard? Juist: de Groenen.


Trittin schreef ruim dertig jaar geleden in Göttingen mee aan een verkiezingsprogramma van de Alternativen-Grünen-Initiativen-Liste (AGIL). In een 40 pagina tellend pamflet wordt in een alinea gepleit voor 'Straffreiheit von gewaltfreiem Sex zwischen Erwachsenen und Kindern'. De meeste teksten handelden over de ongelijke positie van homoseksuelen in de maatschappij. Trittin cum suis eisten gelijke rechten voor hen binnen het erf-, familie-, belasting- en arbeidsrecht.


Het is geen nieuws dat bepaalde afdelingen van de net opgerichte Groenen aan het begin van de jaren tachtig geweldloze seksuele betrekkingen tussen kinderen en volwassenen wilden legaliseren. Dat was destijds een onderdeel van een heel pakket aan eisen die een eind moesten maken aan de toen bestaande achterstelling van homoseksuelen in de Duitse maatschappij. De 'pedofilie-paragraaf' sloop in het kielzog mee. Dat was het gevolg van lobbyend werk van enkele pedofielennetwerken die actief waren binnen de jonge politieke groepering. Werkgroepen droegen namen als 'Schwule, Pederasten und Transsexuelle' (kortweg SchwuP).


Het Instituut voor Democratie-onderzoek in Göttingen deed onlangs, in opdracht van de Groenen zelf, onderzoek naar de invloed van deze netwerken. Volgens professor Franz Walter van het Instituut maakten destijds meerdere regionale afdelingen van de partij zich sterk voor verandering van de paragrafen 174 en 176 uit het Wetboek van Strafrecht. Daarin worden seksuele betrekkingen tussen volwassenen en kinderen verboden, ongeacht of er sprake is van geweld. De Groenen wilden alleen het 'geweldshoofdstuk' handhaven.


Het waren de jaren waarin 'alles kon en moest kunnen', zei de partijleiding van de Groenen toen het rapport eerder dit jaar werd gepresenteerd. 'Nu distantiëren wij er ons natuurlijk volledig van.' De Groenen, opgericht in de jaren zeventig in West-Duitsland, kwamen in 1983 voor het eerst in de Bondsdag. De 'pedofilie-paragraaf' werd halverwege de jaren tachtig uit het partijprogramma geschrapt.


Dat Trittin, de huidige voorman van de Groenen, een vooraanstaande rol speelde bij het opstellen van een van de activistische pamfletten van destijds, was nog niet bekend. Dat kwam pas vorige week naar buiten.


Trittin trok meteen het boetekleed aan. Hij verontschuldigde zich uitvoerig. 'Dat was toen fout. Het is nu fout.' Maar daarmee was, gezien de aandacht die 'het pedofilie-debat' nog steeds krijgt bij oppositie en media, de kous blijkbaar niet af.


De Groenen, die twee jaar terug in de peilingen nog goed waren voor 24 procent van de Duitse kiezersgunst, stonden er de laatste maanden al niet goed voor. In Beieren behaalde de partij zondag minder dan 10 procent.


Een kernthema van de partij, een eind maken aan kernenergie, is door bondskanselier Merkel na de ramp in Fukushima 'gekaapt'. Duitsland bouwt, in het kader van de 'Energiewende', kernenergie versneld af. Daarnaast valt de Groenen-eis voor belastingverhoging slecht. Ook heeft de Groenen-oproep om wekelijks een 'Veggie-Day' in te voeren, bij veel Duitsers, volk van vleeseters, kwaad bloed gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden