Duitse grenspizza wordt in Zwitserland koud opgediend

De pizzaslag tussen Duitsland en Zwitserland is beslecht in het nadeel van Duitse pizzabakkers. Zwitserse grensstreekbewoners zullen moeten wennen aan koude pizza's. Tenminste: zolang ze die blijven bestellen in het veel goedkopere Duitsland.

Yvonne Hofs
null Beeld reuters
Beeld reuters

Van de een op andere dag weigerde de Zwitserse douane eind januari 2014 Duitse pizzabezorgers door te laten. Het Alpenland dupeerde daarmee tientallen afhaalrestaurants in Duitse grenssteden.

De Duitsers profiteerden van de sterke waardedaling van de euro ten opzichte van de Zwitserse frank. Een pizza margherita kost in Duitsland omgerekend 5 à 6 frank. In Zwitserland doet dezelfde klassieker 8 à 9 frank.

'Incidentele invoer'

Formeel moeten buitenlandse pizza's - net als andere afhaalmaaltijden - worden ingeklaard aan de Zwitserse grens. Maar de Zwitserse douane kneep vijftien jaar lang een oogje dicht. Zwitserland behandelde pizza's als 'incidentele invoer' die zonder poespas de grens konden passeren.

Naarmate de Duitse pizzabakkers, kebabverkopers en sushibereiders meer klanten van Zwitserse restaurants afpikten, gingen die harder morren. De spreekwoordelijke druppel was een folderactie van Duitse pizzabakkers in de Zwitserse grensstreek, waarin nadrukkelijk werd gewezen op het grote prijsverschil.

Naar aanleiding van de klachten uit eigen land gingen de Zwitserse douaneautoriteiten de regels vorig jaar plotseling handhaven. Dit leidde meteen tot protesten aan Duitse zijde. Sommige pizzabakkers zagen zich in een klap van de helft van hun handel beroofd en moesten personeel ontslaan.

De Duitsers zijn er niet alleen boos over dat ze nu douanerechten over elke pizza moeten betalen. Hun grootste grief betreft de beperkte openingstijden van het Zwitserse inklaringskantoor. Dat is na vijf uur 's avonds en op zon- en feestdagen gesloten. Dus juist wanneer de vraag naar afhaalmaaltijden het grootst is, kunnen Duitse pizza's de grens niet passeren. Overdag moeten de Duitse pizzabezorgers aansluiten in de wachtrijen voor de grens, waardoor het bestelde eten koud bij de klant arriveert.

De voorzitter van de Kamer van Koophandel in de getroffen Duitse regio, Uwe Böhm, sprak kwaaiig van een 'feitelijk exportverbod'. De Duitse ondernemers hebben een jaar lang met de Zwitsers onderhandeld om de maatregel van tafel te krijgen.

Zonder succes, blijkt nu. De Zwitserse douane heeft vrijdag besloten de anti-pizzaregel te handhaven. Dit omdat zij beducht is voor precedentwerking, legde douanedirecteur Rudolf Dietrich uit tegenover een Duitse krant. 'Als we een uitzondering maken voor pizzakoeriers, kunnen bakkers, apothekers, cateringbedrijven en postbestellers dezelfde voorkeursbehandeling eisen', zei hij. 'Het is erg moeilijk een grens te trekken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden