Duitse giflozing in Rijn lokt klacht uit

De Stichting Reinwater dient bij de Europese Commissie een klacht in tegen de lozing van bagger met de gifstof hexachloorbenzeen (HCB) in de Rijn bij Iffezheim....

'Uiteindelijk komt de vervuilde bagger terecht in Rotterdam dat veel geld investeert om de Rijn schoon te houden.' Het gaat om 300 duizend kubieke meter bagger waarin HCB zit, een erfenis uit het verleden van de chemische industrie. De bagger hoopte zich op bij de stuw van Iffezheim en kon daar niet weg.

Mathias Polschinski van het Wasser- und Schifffahrtsamt in Freiburg, de organisatie die de lozing uitvoert, stelt dat het probleem zo groot was, dat Duitsland wel iets moest doen. 'Het vervuilde sediment kwam steeds hoger te liggen. Daardoor was er minder ruimte voor het water. Het water wilde toch door de kleinere opening en daardoor ontstond een enorme druk op de dijken.'

De bagger is weggehaald bij de stuw van Iffezheim en wordt sinds afgelopen dinsdag aan de andere kant weer in de Rijn gestort. De HCB-concentratie is zodanig dat het nog binnen de norm is. Het wordt verdund en gespreid over de tijd geloosd.

De Nederlandse minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft op 23 december overlegd met haar Duitse collega. Zij heeft met de nieuwe werkwijze ingestemd, zegt haar woordvoerder, op voorwaarde dat het geloosde slib niet vuiler zou zijn dan wat er normaal door de rivier stroomt. Slib met hogere concentraties HCB zou volgens de Duitsers worden opgeslagen. Ook is afgesproken dat de bagger niet wordt geloosd als de jonge vis uitkomt. Polschinski rept echter niet over opslag. Volgens hem is er voor de opslag van het sediment bovengronds geen plaats. Daar is drie of vier jaar naar gezocht. Bovendien is dat duur.

HCB is een kankerverwekkende stof met hormoonverstorende effecten. Volgens Polschinski moet er in Europa worden overlegd om voor dit soort problemen een oplossing te vinden. Hij wijst erop dat de huidige oplossing aanvaardbaar is. Door de bagger gespreid in de tijd in de rivier terug te storten, blijft het probleem beheersbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden