Duitse generaal neemt deel aan herdenking

Bij een dodenherdenking in Nederland was zaterdag voor het eerst een Duitse generaal in uniform aanwezig. De bevelhebber der Geallieerde Strijdkrachten in Centraal Europa, generaal Dieter Stöckmann, legde namens Afcent, het militaire hoofdkwartier van de NAVO, een krans op de Brunssumse Algemene Begraafplaats....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Ook aan de herdenking van de capitulatie in Wageningen in 1945 zat een bijzonder tintje. Voor het eerst namen Nederlandse veteranen deel, militairen die hebben gediend bij de VN-vredesoperaties in voormalig Joegoslavië en Cambodja. Volgens minister Voorhoeve van Defensie heeft de samenleving minder aandacht voor hen dan voor de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Patijn van Amsterdam riep op de Dam iedereen op ervoor te zorgen dat de vanzelfsprekendheid van oorlog uit de wereld verdwijnt.

'Herdenken is ook na vijftig jaar niet vrijblijvend. Als wij ons laten voorstaan op onze internationale verantwoordelijkheid als handhavers van de vrede, kunnen wij niet zeggen dat een verre oorlog ons niet aangaat', zei Patijn.

De komende jaren zal het volgens hem steeds vaker voorkomen dat nieuwe landgenoten uit een niet-Europese cultuur de Nationale Dodenherdenking bezoeken met geheel eigen herinneringen aan verschrikkingen die hen in eigen land zijn overkomen. 'Die verschrikkingen zijn niet anders dan die van 1940-1945', aldus Patijn.

Koningin Beatrix en prins Claus legden een krans bij het Nationaal Monument op de Dam, waarna twee minuten stilte in acht werden genomen. Aan de kranslegging ging een korte plechtigheid in de Nieuwe Kerk vooraf, waar de schrijfster Anna Enquist een toespraak hield en Gerrit Kouwenaar het gedicht Dag van de Doden voordroeg.

Opvallend veel jongeren waren er in Vught bij het Nationaal Monument op de fusilladeplaats in de bossen. Er waren twee keer meer mensen dan anders, zo'n 1200. Volgens burgemeester G. de Graaf had dit te maken met de publiciteit, nadat het monument in de nacht van 6 op 7 mei mei vorig jaar door onbekenden met teer werd beklad. Het besmeurde kalkstenen monument, met daarop de namen van de 329 verzetsstrijders die in de oorlogsjaren in kamp Vught om het leven werden gebracht, is vervangen door een kopie.

Zondag bij de nationale viering van de bevrijding in Maastricht zei premier Kok dat vrijheid iedere keer opnieuw moet worden bewezen. Hij zei dat hij dagelijks te maken heeft met de dilemma's bij het maken van keuzen die gevolgen hebben voor de vrijheid van anderen.

In Amsterdam woonden twintigduizend mensen het muziekspektakel bij op en rond de Amstel, bij de Magere Brug, waarmee bevrijdingsdag gisteravond werd afgesloten. Koningin Beatrix en prins Claus woonden het festijn bij, net

als een aantal bewindslieden. Onder het motto 'OverBruggen: vrijheid en generaties' traden artiesten op die muziek lieten horen van de afgelopen vijf decennia, variërend van licht klassiek tot jazz, pop en rap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden