Duitse generaal: ISAF-missie gaat nog lang duren

MAZAR-E-SHARIF (ANP) - De internationale vredesmacht ISAF zal nog lang in Afghanistan moeten blijven. Dat zei de Duitse generaal Markus Kneip, die het commando over de ISAF-troepen in Noord-Afghanistan overneemt, in een interview met het Duitse persbureau DPA.

,,Meer dan tien jaar, is mijn idee'', aldus Kneip, die donderdag het ISAF-commando in het noorden overneemt. Hij wordt dan ook de bevelhebber van ale Duitse militairen in Afghanistan. ,,Als we het karwei hier echt willen afmaken, zal dat zeker een of twee generaties in beslag nemen.''

Niet vreedzaam

De situatie in Mazar-e-Sharif, waar de Duitse strijdkrachten momenteel bezig zijn met het aanleggen van de grootste basis buiten Duitsland, is volgens Kneip ,,duidelijk niet vreedzaam en onstabiel''. In het gebied bevinden zich weliswaar geen grote groepen taliban - aanhangers van de in 2001 afgezette regering - maar er zijn wel kleinere groepen die gevaar kunnen opleveren, zei Kneip.

De Duitse generaal schat de mogelijkheid van stammenstrijd niet uit. ,,Al met al moeten we erg goed opletten en misschien nog wel meer dan tot dusver.'' Kneip benadrukte dat het contact met de plaatselijke bevolking er niet onder moet lijden en dat de Duitse troepen zichzelf niet in een isolement moeten plaatsen. ,,Dat is een dilemma waarmee wij te maken krijgen.''

De Duitse strijdkrachten verplaatsen hun hoofdkwartier in Afghanistan komende maand van de hoofdstad Kabul naar Mazar-e-Sharif. Aan het eind van het jaar zullen daar 1700 van de 2850 in Afghanistan gelegerde Duitse militairen zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden