Duitse gelovigen vluchten de kerk uit voor fiscus
De Duitse fiscus drijft gelovigen uit de kerken. Protestanten en katholieken zeggen in versneld tempo hun lidmaatschap op om belastingheffing te voorkomen....
Reuter
BONN
Het Duitse belastingstelsel kent een speciale Kirchensteuer, een heffing van enkele procenten voor geregistreerde gelovigen. Door zich bij de kerk te laten uitschrijven, kan de gelovige deze belasting worden ontlopen.
Steeds meer Duitsers hebben in de laatste maanden van 1994 voor deze vluchtweg gekozen vooruitlopend op de herinvoering van de solidariteitsheffing van 7,5 procent begin dit jaar. Deze heffing is bedoeld om een deel van de kosten van de hereniging van de twee Duitslanden te dekken.
Volgens een onderzoek van de Duitse zakenkrant Handelsblatt is in steden als Frankfort en Neurenberg het aantal uitschrijvingen eind vorig jaar met 50 tot 70 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode in 1993. In Bremen, waar de protestantse kerk kerkverlaters naar hun motieven van vertrek vraagt, gaf meer dan 80 procent als reden de solidariteitsheffing op.
De kerkbelasting bracht de Duitse kerken in 1993 zeventien miljard mark (ongeveer negentien miljard gulden) op. Het geld wordt grotendeels besteed aan goede doelen in binnen- en buitenland.
Het ledenverlies van haar kerk was voor Elisabeth Lingner, synodevoorzitter van de Evangelische Kerk in Hamburg en Sleeswijk-Holstein, reden om ervoor te pleiten dat niet-kerkleden in het vervolg voor diensten van de kerk gaan betalen. 'Wij als kerk moeten overwegen, of we onze dienstverlening nog ter beschikking stellen aan mensen die geen kerkbelasting betalen', zei ze woensdag in de Hamburger Morgenpost. De Evangelische Kerk wees het voorstel van Lingner onmiddellijk af. De Kerk is er voor alle mensen, lid of geen lid, benadrukte woordvoerder Peter Kollmar.