Duitse FDP aast openlijk op succes à la Fortuyn

Na wekenlange strijd heeft de omstreden politicus Jürgen W. Möllemann ingebonden en zijn excuses aangeboden aan de joden in Duitsland....

FDP-voorzitter Guido Westerwelle verklaart in een interview met het gisteren verschenen weekblad Stern openlijk dat de FDP uit is op de kiezers die tot nu toe thuis bleven of stemden op extreme protestpartijen. 'Die hebben de buik vol van de arrogante gevestigde partijen. Als we willen verhinderen dat figuren als Le Pen of Haider bij ons succes hebben, dan moeten de democratische partijen zichzelf vernieuwen. Wij doen dat in ieder geval.'

Volgens Westerwelle komt het protest helemaal niet van de extreme rechterzijde. 'Dat is protest uit het brede midden van de samenleving. Wij bieden daarvoor een nieuw democratisch tehuis.'

De Duitse liberalen nemen dus een bladzij uit het boek van Pim Fortuyn, overigens zonder nieuwe accenten te zetten in hun bekende vrije marktprogramma. Ze hopen op 22 september wel het droomresultaat van Fortuyn te behalen.

Westerwelle weet zelfs al te melden dat de proteststem in Duitsland volgens onderzoeken 25 procent bedraagt. 'Daarom is ons doel van 18 procent ook realistisch.' In de nieuwste peiling zakte de FDP overigens van 12 naar 10 procent.

De nieuwe richting van de partijtop betekent een triomf voor vice-voorzitter Jürgen Möllemann, een politieke krachtpatser met gevoel voor show. Hij wil van de vroegere 'tandartsenpartij' FDP een brede volkspartij maken en heeft daartoe het mantra '18 procent' bedacht, wat neerkomt op een verdrievoudiging.

Het was opnieuw Möllemann die besloot dat daarbij het populisme behulpzaam zou zijn dat in de buurlanden zulke hoge ogen heeft gegooid. Hij probeerde het meteen uit, en wel met een in Duitsland bijzonder gevoelig onderwerp: kritiek op Israël en de joodse leiders in Duitsland.

Volgens Möllemann weerpiegelen politici en media met hun politiek correcte standpunten op dit gebied niet de mening van het volk. Hij ging over de schreef door te zeggen dat premier Sharon en de Duits-joodse talkshow-host Michel Friedman zelf verantwoordelijk zijn voor de groei van het antisemitisme in Duitsland.

Een storm van verontwaardiging was het gevolg, ook binnen de FDP. Möllemann weigerde zijn excuses aan Friedman aan te bieden. Ook hield hij vast aan Jamal Karsli, een Duits-Syrische parlementariër die Israël van 'nazi-methoden' beticht.

De druk op Möllemann bereikte woensdag een hoogtepunt. De Centrale Raad van de Joden in Duitsland organiseerde een demonstratie voor het FDP-partijgebouw in Berlijn. Een vooraanstaand joods FDP-lid maakte onder luid applaus bekend uit de partij te treden. Tegelijkertijd fulmineerden de linkse partijen in een Bondsdagdebat dat de liberalen rechtse stemmen willen winnen door te appelleren aan antisemitische ressentimenten.

Partijleider Westerwelle besloot na een reeks van halfhartige pogingen zijn vice-voorzitter met een ultimatum tot de orde te roepen. Oudgedienden van de FDP als ex-minister van Buitenlandse Zaken Genscher keerden zich ook tegen Möllemann. Tegen de nieuwe populistische koers protesteren ze echter niet.

Möllemann kon alleen nog door de knieën gaan of de partij verlaten. Het werd het eerste. Donderdagochtend maakte Karsli bekend uit de FDP-fractie in Noordrijn-Westfalen te treden. Vervolgens zei Möllemann in een rede voor het parlement in Düsseldorf dat hij zijn uitspraak over het antisemitisme in woede had gedaan.

'Mocht ik daarmee de gevoelens van joodse mensen hebben gekwetst, dan wil ik me daarvoor ontschuldigen', zei hij. Prompt verklaarde de Centrale Raad van Joden zich bereid tot een eerder geweigerd gesprek met de FDP-top.

Maar Möllemann zou Möllemann niet zijn als hij de oplossing van de crisis niet toch nog had bedorven. Hij zei dat de verontschuldiging niet gold voor 'de journalist Michel Friedman', die hij een 'agressief en arrogant type' noemde. De joodse leiders verklaarden daarop het gesprek alleen zonder Möllemann te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden