Duitse euforie houdt nog hooguit drie weken aan

Bijna halverwege het WK voetbal maakt iedereen die bij de organisatie is betrokken de eerste tussenbalans op. En die is buitengewoon opgewekt van toon....

Van onze correspondent Sander van Walsum

Hierin figureerden Poolse vandalen die in Brandenburg op zoek zouden gaan naar een verzetje. De Iraanse president Ahmadinedschad zou – aangemoedigd door rechts-extremisten – persoonlijk naar Duitsland komen om uiting te geven aan zijn voetballiefde.

Juni beloofde volgens sommige meterologen een uitzonderlijk koude en natte maand te worden. En de pleinen met de grote tv-schermen in de twaalf WK-steden zouden uitsluitend door buitenlandse amokmakers worden bezocht, want de Mannschaft zou de eerste ronde niet overleven.

Welnu: tot dusverre zijn de gevreesde rampen uitgebleven. En de Duitsers raken in een euforischer stemming naarmate meer dagen zonder noemenswaardige incidenten verstrijken. Op de Strasse des 17. Juni in Berlijn overheersen de goede bedoelingen. De wedstrijd Ecuador - Duitsland (0-3) werd er dinsdag door bijna 800 duizend goedgehumeurde en redelijk gedisciplineerde fans bijgewoond.

De voornaamste bron van overlast bestond uit de achtergelaten plastic kussentjes: die blijken congestieverschijnselen bij de volautomatische bezemwagentjes te veroorzaken. Daar staat tegenover dat de bezoekers minder verpakkingsmateriaal achterlaten dan tevoren werd gevreesd.

Het Amerikaanse team, dat het organisatiecomité uit veiligheidsoverwegingen had willen wegstoppen in het Zwarte Woud, kan zich betrekkelijk vrij bewegen in de binnenstad van Hamburg, waar het in de volle openbaarheid een hotel heeft betrokken. De staat van beleg rondom het Duitse spelershotel, in de Berlijnse buitenwijk Grunewald, was na een paar dagen al opgeheven.

Alleen in de marge van de wedstrijd Polen - Duitsland, woensdag 14 juni in Dortmund, hebben zich enige schermutselingen voorgedaan. En in Keulen raakte dinsdag een aantal Engelse fans slaags met de politie, nadat die zich over een metgezel had ontfermd die van een standbeeld was gevallen. Maar het gros van de 260 duizend politiemensen die de veiligheid van het WK moeten waarborgen, is nog niet in actie gekomen.

De voorhoede van de Duitse hitparade wordt gedomineerd door artiesten die een voorschot nemen op de eindoverwinning van de Mannschaft. Het Deutschlandlied – het nationale volkslied – is niet langer suspect. De autovlaggetjes zijn op veel plaatsaen tijdelijk uitverkocht.

71 Procent van de Duitsers zegt naar aanleiding van het WK-verloop tot nu toe trots te zijn op hun land. Om daar meteen aan toe te voegen dat zij verwachten dat de huidige euforie nog hooguit een week of drie aanhoudt. Want het blijven Duitsers natuurlijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden