Duitse economie valt iets terug

Duitsland heeft de afgelopen drie maanden voor het eerst sinds de eurocrisis te maken gehad met een economische teruggang. Uit de jaarcijfers van het Duitse bureau voor de statistiek Destatis blijkt dat het bruto binnenlands product in het laatste kwartaal van 2011 met 0,25 procent is gedaald. De rest van het jaar was juist sprake van een stevige groei.

BERLIJN - Duitsland voelt hiermee de gevolgen van de wereldwijde neergang in de conjunctuur en de aanhoudende schuldencrisis in Europa. Het land profiteerde de afgelopen twee jaar van de buitenlandse vraag naar Duitse producten, maar veel landen in Europa hebben nu minder te besteden. Om te bezuinigen zijn de belastingen verhoogd, lonen gekort en investeringen geschrapt.


Volgens sommige economen zal de teruggang in Duitsland daarom ook in de loop 2012 doorzetten. 'Door de bezuinigingsorgieën in Europa maken we onze eigen markt kapot', zegt econoom Heiner Flassbeck van de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling Unctad.


Andere deskundigen zijn positiever. Destatis noemt de Duitse economie in een 'zeer robuuste conditie'. In totaal laat het jaar 2011 immers positieve cijfers zien. Het Duitse bruto binnenlands product groeide met 3 procent, al vond die groei vooral in de eerste helft van het jaar plaats.


Export

Volgens Destatis steunde de groei in 2011 niet alleen op de export. Zo steeg de consumptie meer dan in de afgelopen vijf jaar: 1,5 procent tegenover 0,6 procent in 2010. Die groei werd onder meer gestimuleerd door een daling van de werkloosheid. Volgens officiële cijfers had het land met 7,1 procent werkloosheid het laagste percentage sinds 1990.


De verwachting is dat de consumptie, en daarmee de economische groei, in 2012 verder kan stijgen als de werkloosheid verder daalt.


Daarom overheerst een gematigd optimisme voor 2012. 'Duitsland kan zichzelf niet zo makkelijk afsluiten van de spanningen in de eurozone', zegt analist Jörg Zeuner van de VP Bank tegen persbureau Reuters. Ook een daling in het nieuwe kwartaal is volgens hem daarom mogelijk. 'Maar als er geen verdere escalatie in de Europese schuldencrisis plaatsvindt, dan kan de Duitse economie nog steeds groeien in 2012.'


De meeste deskundigen gaan ervan uit dat de economie in de tweede helft van 2012 daarom weer zal groeien, zij het licht. De Bundesbank verwacht een groei van 0,6 procent dit jaar; dat is minder dan de verwachting van de regering, die 1 procent voorspelt.


Duitsland staat als sterkste economie van Europa voor het grootste deel garant voor de miljarden in het Europese noodfonds. In het crisisjaar 2009 beleefde de Duitse economie de sterkste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, met een teruggang van 5,1 procent. De afgelopen twee jaar kende het land weer een opvallend sterke economische groei, waardoor het ook wel 'de locomotief van Europa' werd genoemd.


Beleggers reageren rustig

De financiële markten reageerden gisteren beheerst op het bericht dat zelfs de Duitse economie niet immuun is voor de Europese schuldencrisis. Zowel de kort- als de langlopende rente voor Duits schuldpapier bleef nagenoeg gelijk. Zo staat de koers voor tienjarige Duitse staatsobligaties nog steeds op een historisch lage 1,8 procent. Ook de belangrijkste Duitse beursgraadmeter DAX verloor woensdag nauwelijks terrein. De verliezen van retailers en energiebedrijven werden vrijwel volledig gecompenseerd door koerswinsten van de grote financiële instellingen en de auto-industrie. De DAX verloor gisteren 0,17 procent.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden