Duitse economie krimpt voor het eerst in ruim een jaar

De Duitse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen. Het is de eerste teruggang voor de grootste economie van Europa in meer dan een jaar. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau vandaag bekend op basis van definitieve cijfers.

Redactie
Auto's van het merk Mercedes-Benz in Bremerhaven. Beeld EPA
Auto's van het merk Mercedes-Benz in Bremerhaven.Beeld EPA

De Duitse economie ging met 0,2 procent achteruit in vergelijking met het voorgaande kwartaal, toen nog sprake was van een groei met 0,7 procent. Het cijfer komt overeen met een voorlopige raming en de gemiddelde verwachting van economen.

De krimp is vooral het gevolg van een flinke daling van de bedrijfsinvesteringen en de bouwproductie. Vanwege de milde winter werden veel bouwprojecten en investeringen vervroegd naar de voorgaande maanden. De consumentenbestedingen gingen in het afgelopen kwartaal licht omhoog.

De Duitse centrale bank liet onlangs weten bezorgd te zijn over het economisch herstel. Volgens de Bundesbank kunnen de spanningen rond Oekraïne dat herstel dwarsbomen. De vooruitzichten voor de economische ontwikkeling zijn daardoor flink vertroebeld, zegt de centrale bank. Duitsland is de grootste Europese handelspartner van Rusland.

Groei in 2014
Vooralsnog rekent de Bundesbank voor heel dit jaar op een groei van de Duitse economie met 1,9 procent. Voor 2015 wordt een plus van 2 procent voorzien.

De Duitse economie liet in de eerste helft van dit jaar een groei met 0,8 procent optekenen in vergelijking met de tweede helft van vorig jaar, meldt het statistiekbureau. In het tweede kwartaal bedroeg de groei op jaarbasis (aangepast voor kalendereffecten) 1,2 procent. Als seizoenseffecten buiten beschouwing worden gelaten, groeide de economie met 0,8 procent.

Bedrijvigheid in Nederland neemt toe
De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in augustus opnieuw toegenomen, maar in een lager tempo dan in juli. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) vandaag bekendmaakte.

De index van Nevi, die de bedrijvigheid weerspiegelt, daalde van 53,5 in juli tot 51,7 vorige maand. Hoewel dat de laagste stand is in dertien maanden, staat de index al zestien maanden op rij boven 50, de scheidslijn tussen groei en krimp.

Volgens de Nevi was de toename van de productie in de sector de kleinste in ruim een jaar. Bovendien nam ook de groei van de nieuwe orders af, hoewel exportorders even fors toenamen als in juli. De werkgelegenheid steeg voor de vijfde maand op rij, maar wel in de geringste mate in die periode.

Door sterke concurrentie was er sprake van een ongunstige prijsontwikkeling. De inkoopprijzen stegen in augustus voor de derde maand op rij en wel in de grootste mate sinds januari, terwijl de verkoopprijzen voor het eerst in 6 maanden daalden.

De Nevi concludeerde op basis van de cijfers over de afgelopen 6 maanden dat de groei van de industrie afvlakt, maar dat er nog steeds sprake is van een hogere bedrijfsactiviteit. Dat is met name te danken aan de 'onverminderd sterke export' en op de tweede plaats aan een 'behoorlijke' binnenlandse vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden