Duitse dubbelspion voor Washington ontmaskerd

De door de 'NSA-affaire' toch al wankele relatie tussen de Verenigde Staten en Duitsland is nog meer onder druk komen te staan door de arrestatie van een personeelslid van de Bundesnachrichtendienst (BND). De 31-jarige medewerker van deze Duitse geheime dienst zou tussen 2012 en 2014 gevoelige informatie aan de Amerikanen hebben verstrekt. Hij liet zich daarvoor goed betalen.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

BERLIJN - De man, die woensdag werd aangehouden, zou volgens Duitse media 218 documenten aan de Amerikanen hebben overhandigd. De inhoud betreft onder meer informatie van de parlementaire commissie die zich momenteel buigt over de al dan niet illegale activiteiten van de Amerikaanse NSA op Duitse bodem. De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn is vrijdag door de Duitse regering op het matje geroepen.

De dubbelspion, zoals hij in de Duitse media wordt genoemd, overhandigde de info op usb-sticks aan de Amerikanen. Hij kreeg geld voor zijn clandestiene werk. Bild noemt een bedrag van 20 duizend euro.

De man, die volgens de eerste me-diaberichten op de postkamer van de BND werkt, ontmoette de Amerikaanse agenten driemaal in Oostenrijk. Een vierde ontmoeting, in Praag, zou op 9 juli zijn. De spion ontving zijn instructies rechtstreeks uit de Amerikaanse ambassade in Berlijn.

Zijn verdachte gedrag was al een tijdje geleden opgevallen, al gingen de autoriteiten er in eerste instantie vanuit dat de man voor de Russen spioneerde. Volgens sommige kranten zou hij zijn diensten inderdaad aan Moskou hebben aangeboden, maar na desinteresse van die kant stuurde hij een e-mail naar de Amerikanen.

Vorig jaar werd bekend, na openbaringen van klokkenluider Edward Snowden, dat de NSA de afgelopen jaren miljarden Duitse datagegevens heeft verzameld. Opzien baarde vooral het nieuws dat ook de smartphone van bondskanselier Angela Merkel doelwit was van de Amerikaanse snuffelaars.

Deze onthullingen zorgden destijds voor een ernstige breuk in de relatie tussen Berlijn en Washington. Merkel belde een aantal malen boos met de Amerikaanse president Barack Obama, die haar verzekerde dat haar 'handy' niet werd afgeluisterd. Hij sprak daarbij overigens in de tegenwoordige tijd. Later werd bekend dat de vorige bondskanselier, Gerhard Schröder, ook al door de NSA werd afgeluisterd.

Merkel werd donderdag op de hoogte gebracht van de arrestatie van de BND-man. Diezelfde avond voerde ze een al gepland telefoongesprek met Obama over de situatie in Oekraïne. Haar woordvoerder noemt de spionagezaak 'zeer ernstig', maar weigert in te gaan op de vraag of de nieuwe heikele kwestie al ter sprake kwam.

De arrestatie van de BND-man veroorzaakt, vlak voor het zomerreces, politieke onrust. De fractievoorzitter van Die Linke, Gregor Gysi: 'Dit bewijst dat NSA in Duitsland nergens voor terugdeinst.' Hij verwijt Merkel 'morele lafheid'. Ze treedt volgens hem niet hard genoeg op tegen de Amerikanen.

Fractievoorzitster van De Groenen, Katrin Göring-Eckardt, spreekt van 'een enorm debacle voor de BND en de Duitse regering'.

Wolfgang Kubicki, de tweede man van de liberale FDP, de partij die niet langer in de Bondsdag vertegenwoordigd is, acht het onvermijdelijk dat door de nieuwe spionageaffaire koppen gaan rollen, zowel bij de BND als in de staf van Merkel.

Een woordvoerster van het Witte Huis liet het vrijdag bij twee woorden: 'Geen commentaar.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden