Duitse dochter moet na recordverliezen op eigen benen staan Philips trekt vangnet onder Grundig vandaan

Philips trekt het vangnet weg onder zijn Duitse dochter Grundig. De elektronica-onderneming in Fürth lijdt over 1995 een verlies van 600 miljoen mark, nog 100 miljoen meer dan al was gevreesd....

HENK BLANKEN

Van onze verslaggever

Henk Blanken

FÜRTH

Dat verlies wordt aangezuiverd door Philips, net als het verlies dat Grundig dit jaar nog zal lijden. Maar vanaf 1997 moet de Duitse dochter op eigen benen staan, zegt de nieuwe Nederlandse bestuursvoorzitter Pieter van der Wal. Bij Grundig verdwijnen nog eens 3000 banen.

Als Grundig volgend jaar zelf moet opdraaien voor de tekorten en niet meer automatisch kan terugvallen op de deep pockets van het Eindhovense moederbedrijf, komt er een einde aan de uitzonderlijke positie waarin Grundig sinds de overname in 1984 verkeerde. Op grond van garanties heeft Philips de afgelopen vijf jaar dik 1,3 miljard mark in Grundig gepompt. Maar na de 'dramatische verliezen' over vorig jaar, is het geduld in Eindhoven op, zegt Van der Wal, die in Fürth als saneerder is neergezet.

Het ooit zo trotse Grundig is straks nog maar een schim van de onderneming die Philips twaalf jaar geleden van stichter Max Grundig kocht. Bij die overname garandeerde het concern in Eindhoven dat eventuele verliezen zouden worden gecompenseerd en kreeg de familie Grundig recht op een winst-onafhankelijk dividend van 50 miljoen jaarlijks, tot 2004. Dat laatste verandert nu overigens niet.

Volgens de nieuwe topman Van der Wal, opvolger van de teruggetreden Pieter Harmsen, heeft Philips nu wel 'een duidelijk signaal' gegeven, nadat de slechte prognoses het afgelopen jaar telkens door nog dramatischer voorspellingen werden achterhaald. Als de Duitse onderneming er niet in slaagt weer zwarte cijfers te schrijven, zal harder worden ingegrepen. Dan dreigt een scenario dat de Grundig-commissarissen nu konden voorkomen: een eind aan het zelfstandig bestaan met een eigen merk, eigen produktie en ontwikkeling.

President-commissaris Christian Schwarz-Schilling zei maandag tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor van Grundig in het zuid-Duitse Fürth dat Philips de zelfstandigheid van Grundig 'niet in twijfel trekt'. 'Ik zou het niet geaccepteerd hebben als Philips dit bedrijf helemaal in de eigen organisatie had getrokken, en was gaan bepalen waar we wat in Europa moeten gaan produceren. We moeten Philips dankbaar zijn, maar het heeft wel zijn consequenties.'

Bij Grundig verdwijnen 3031 banen, waarvan 2235 in Duitsland. Van de 21.200 arbeidsplaatsen die Grundig vijf jaar geleden nog telde, zullen er na deze reorganisatieronde slechts 8400 over zijn. Toen Philips het bedrijf in 1984 overnam, telde het nog 24.100 werknemers. Strikt genomen houdt het Eindhovense concern slechts een belang van 31,6 procent, maar via een ingewikkelde constructie heeft het de volledige zeggenschap. Daarom worden de resultaten ook geheel geconsolideerd.

De klap van de nieuwe sanering komt vooral hard aan in Neurenberg en de voorstad Fürth. De regio zag eerder werkgelegenheid verdwijnen toen Philips zijn communicatie-dochter PKI goeddeels afstootte aan het Amerikaanse AT & T, en langer geleden de fabricage van computers opdoekte. In de Duitse pers is al de vergelijking getrokken met Fokker dat surséance heeft moeten aanvragen omdat de Duitse moeder Daimler-Benz haar handen van de vliegtuigfabriek heeft afgetrokken.

Die vergelijking gaat mank omdat Philips zijn Duitse dochter niet laat vallen, en ook vanaf 1997 de resultaten zal blijven opnemen in de eigen boeken. Maar voor Grundig verandert er wel iets nu de onderneming op dezelfde manier zal worden behandeld als andere dochters van het Eindhovense concern. Wat precies de gevolgen zullen zijn van aanhoudende verliezen, wilde Van der Wal niet zeggen.

'We beginnen volgend jaar met een gezonde balans', Volgens president-commissaris Schwarz-Schilling begint Grundig volgend jaar met een gezonde balans. 'Daar kunnen veel bedrijven die in onze situatie verkeren slechts van dromen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden