Duitse deelstaat blijft stug belasting-cd's uit Zwitserland kopen

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

AMSTERDAM - Twee jaar geleden was het nog iets bijzonders, nu is het alledaags: de Duitse fiscus die miljoenen betaalt voor cd's met gegevens van - mogelijk - Duitse belastingontduikers. De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft volgens Duitse media 9 miljoen euro neergeteld voor vier cd's van de Zwitserse bank UBS. Drie weken terug kocht de deelstaat voor 3,5 miljoen euro informatie van de huisbank van de Britse koningin Elizabeth, Coutts in Zürich.

Duitsland jaagt al een tijd op landgenoten die hun spaargeld hebben gestald bij de buren. Eerst kregen zij nog de mogelijkheid zichzelf aan te geven. Maar die tijd is voorbij. Wie wordt betrapt staat niet alleen een naheffing te wachten, maar ook een hoge boete en een gevangenisstraf van een paar jaar.

Volgens de belastingdienst is de aankoop op kosten van de belastingbetalers een investering die ruimschoots wordt terugverdiend. De dienst kreeg bijval van , deelstaatminister Norbert Walter Borjans. Met het uitgeven van een paar miljoen euro voor de cd's heeft Noordrijn-Westfalen 300 miljoen euro aan ontdoken belasting achterhaald.

Berlijn ziet graag dat het probleem anders wordt opgelost. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble (CDU) heeft met de Zwitsers een verdrag gesloten waardoor per 1 januari 2013 Zwitserse banken belasting heffen en doorsluizen over de Duitse spaartegoeden. De deelstaten moeten in november met dat verdrag instemmen. Maar deelstaatminister Borjans (SPD) lijkt weinig te verwachten van deze Duits-Zwitserse samenwerking voor 'overduidelijke schuilplaatsen voor belastingontduikers'. Vrijdag zei hij nog eens dat de aankoop van Zwitserse cd's met gegevens over belastingfraudeurs een 'belangrijk wapen' is in de strijd tegen belastingontduiking.

De Zwitsers maken zich al langer druk over de praktijk. Volgens Bern is sprake van heling en gaat het bovendien om informatie die in strijd met het Zwitserse bankgeheim is verkregen.

Volgens berichten in de media staan op de cd's ook instructies aan Zwitserse bankmedewerkers over hoe Duitsers te helpen bij belastingontduiking. Volgens de voorzitter van de vakbond van Duitse belastingambtenaren zou dat 'ook moeten leiden tot Duitse arrestatiebevelen tegen leidinggevende medewerkers van Zwitserse banken'.

De Duitse deelstaat Nedersaksen maakte vrijdag bekend dat het stopt met de omstreden aankopen. De regering in Hannover wil het belastingverdrag met Zwitserland niet in gevaar brengen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden