Duitse christen-democraten vol zelfvertrouwen

Duizenden Duitse christen-democraten hebben zondag tijdens een strak geregisseerd partijcongres Angela Merkel bejubeld als de ideale kandidaat voor het ambt van 'Bundeskanzler'...

ANP

Merkel werd tijdens de bijeenkomst ingehaald als een heldin. Ze zat naast Helmut Kohl, de 75-jarige ex-regeringsleider die de hereniging van Duitsland leidde en die in 1998 door Schröder werd verslagen.

Het congres in Dortmund is vooral een mediagebeurtenis. Het partijprogramma voor de stembusgang van 18 september werd begin juli al door de leiding van de CDU/CSU vastgesteld. Volgens de peilingen zal de partij van Merkel de stembusgang volgende maand ruim winnen.

Merkel onderstreepte tijdens een rede het belang van de verkiezingen. Ze maakte een vergelijking met eerste verkiezingen voor de Bondsdag in 1949, toen de Duitsers een historische keuze moesten maken voor de toekomstige naoorlogse politieke lijn. 'Het land is klaar voor een nieuwe politiek waarbij de mensen weer serieus worden genomen'.

Het congres stelde volgens verwachting Volker Kauder aan als hoogste bestuurder, de secretaris-generaal. Hij nam die post in januari al tijdelijk op zich na het opstappen van Laurenz Meyer, die verwikkeld was in een financieel schandaal.

Schröder zelf hield de Duitsers zondag voor dat hij nadrukkelijk nog in de race is, het optimisme van de CDU ten spijt. In een vraaggesprek met de omroep ZDF zei de Duitse regeringsleider dat tussen eenderde en de helft van het electoraat nog geen keuze heeft gemaakt en dat zijn partij weleens veel beter kan gaan scoren dan peilingen aangeven. De uiteindelijke keuze van de nu nog 'zwevende kiezer' zal cruciaal zijn, voorspelt Schröder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden